Blogg

- med personlig service och rörelseglädje

Blogg

2020-11-17

Förebilder


Vi har alla förebilder. Både medvetet och omedvetet blir vi imponerade, inspirerade och fascinerade av andra människor. Människor är ju helt fantastiska och har genom tiderna kommit med nya uppfinningar, tankesätt och talanger som fått utvecklingen att gå framåt och också inspirerat den enskilda människan till att växa.

Det är bra att ha förebilder. Ibland är det som krävs för att bryta upp en dålig vana eller få modet till att gå utanför sin komfort zon. Vi ska i den här bloggen berätta om några förebilder vi har samt hur du själv kan använda förebilder på olika sätt.

Vi har mängder med förebilder inom olika områden. Mamma och pappa är förebilder dels i hur de är och varit som föräldrar och dels deras unika historier om att ta chanser i livet och att de yrken de valt har varit deras intressen. Detta har sannerligen inspirerat oss. Andra förebilder har kommit och gått, varit relevanta och blivit mindre relevanta. De har dock alla när vi tänker tillbaks bidragit till den personliga utvecklingen på ett eller annat sätt.
Fram tills för några år sedan tänkte vi dock inte på förebilder på detta sätt utan det var omedvetet. Efter studier i NLP blev det dock tydligt hur det går att använda förebilder på ett medvetet och mer effektivt sätt. Nämligen att använda sin förebild för att nå mål, hitta självförtroende i en jobbig situation eller tom lösa en konflikt på ett bättre sätt. Det finns ingen gräns för hur man kan använda sig av sina förebilder.

Mamma och Pappa, ständiga förebilde

En gemensam nämnare för våra förebilder är genuinitet. Att förebilden lever som den lär och är autentisk. Detta har också gjort att vissa förebilder fallit ur kategorin när det inte verkar stämma. Ett exempel på det var en Yoga lärare som inspirerade med bra klasser och föreläste om yogans historia och innebörden av att vara en yogi. Att vara en yogi innebär bl.a. och framför allt att praktisera icke-våld. Det är t.ex. därför du alltid får vegetarisk mat om du är på ett seriöst yoga-event. Att döda är den värsta graden av våld. När vi några månader efter att ha lyssnat på yogaläraren träffade hen på stan tuggandes på en tjock-korv föll hen ner från sin förebildstron i samma tugga. Nu ska vi tillägga att vi pratar förebilder, inte vad vi tycker om människan i fråga.

Här kommer några praktiska tips om hur du kan använda dig av förebilder. Igen, ett exempel:
En av våra förebilder är Tony Robbins. Han är en enormt karismatisk föreläsare som pratar från hjärtat och bokstavligen sprutar ut positiv energi. Innan vi hade vår första föreläsning var vi båda väldigt nervösa. Dels för att det var helt nytt och dels för att vi så innerligt ville att publiken skulle bli inspirerade så som vi en gång blev av ämnet postural terapi/connect&correct. Det vi gjorde var att föreställa oss hur det kunde tänkas att kännas att vara Tony: känslan i kroppen, självförtroendet, energin och att sedan plocka upp det när helst nervositeten började knacka på axeln. 

Sara Blakely, framgångsrik affärskvinna och given förebil

Tony Robbins

Pete Egoscue, grundaren av postural terapi

Ett annat exempel var när min dotter hade en gnäll period och jag kände hur hon lockade fram det allra sämsta i mig. Jag förberedde mig innan hon vaknade med att fundera på vad en kompis till mig skulle gjort. Denna kompis är alltid glad och har så mysigt med sina barn. Jag tänkte att hon nog hade skapat stämning och gjorde detta: tände levande ljus, satte på klassisk musik, lade upp frukosten fint och satte sugrör i o’boyen. När jag väckte henne klappade jag henne på kinden och bar in henne till sin plats. Det blev en fantastisk morgon för oss bägge och jag har fortsatt så varje morgon (förutom när jag försover mig).

Ett tredje exempel gäller en träningsförebild: Siri Linley. Vissa dagar vill jag bara titta på film och käka chips (och choklad... alltid) och då är det toppen att plocka fram Siri. Hon började som La-crosse atlet och sadlade om till Triathlon i 30 års åldern trotts att hon inte kunde simma, för att senare vinna medalj efter medalj. Så en dag då motivationen är låg så laddar jag upp med Siri-energi och hennes målmedvetenhet. Tänker mig in i hennes envisa sinne och hör hennes peppande röst i mig.

Siri Lindle

Brigitte Bardot, bl.a. förebild för sina insattser för djurens rätt.

Detta var några exempel. Nu gäller det bara för dig att tänka ut några inspirerande personer som passar att inspireras av i olika sammanhang. Det fina med förebilder är att det finns så många och att hur många som helst kan ha hur många som helst. Dessutom behöver en förebild inom tex träning inte vara en förebild i konfliktlösning och en förebild inom kostvanor behöver inte vara en förebild inom föräldraskapet. Det är som en godisbutik där du själv väljer vilka godbitar du vill lägga i din påse.

Nästa vecka ska en annan av våra förebilder gästblogga igen: det är Karin som kommer att berätta om sin resa med träning och vi tror många kommer att känna igen sig och också bli inspirerade.

Till dess, ta hand om dig och håll dig inspirerad önskar Charlotte och Elisabeth

2020-11-03
När du tappat suget


Det kan vara pga en skada, en tråkig händelse, en semester eller ren och skär tristess… Vi tror vi talar för alla när vi säger att det finns perioder då du kort och gott inte kan förmå sig till att träna. Vad gör du då?

Du vet att du borde, du vet ju faktiskt att du kommer känna dig och må bättre när du gjort det, men du kommer på så många ursäkter och hamnar istället framför tv’n och äter chips. Det får dig att må ännu sämre men nästa dag blir samma sak och sen har en och två veckor gått och du har tappat ditt momentum. Grattis, du är mänsklig vill vi först och främst säga. Och det finns hopp.

Det är lätt att fastna i det här läget och då gäller det att ta tag i saken

Det finns olika saker att göra, du kan tillåta dig att ha en dag eller några där du faktiskt inte tränar och är du en tränande person så kommer din kropp skrika till dig att det faktiskt är dags att masa dig ur den där soffan och börja röra dig. Du kan tvinga dig till gymmet. Många gånger är det största motståndet att faktiskt ta sig till träningen och när du väl är på plats så blir du -förhoppningsvis- påmind om att det faktiskt både är kul och skönt.

Något som är bra att göra när motivationen är låg är att ställa sig själv ett antal frågor:
Hur vill jag må? Vad kan jag göra för att må så? Hjälper det mig att träna? Hur kommer jag att må efter att jag tränat? För vem tränar jag (är det för min skull)? Vad vill jag uppnå med min träning?
Om jag inte tränar hur kommer jag att må då? Om jag tränar, kommer jag då att vara nöjd med mig själv?

En annan metod som är bra att ta till är perspektiv. Om jag inte tränar och fortsätter att inte göra det, hur kommer mitt liv då vara om 5 år? Om jag tar tag i min träning och fortsätter med regelbunden träning, hur kommer mitt liv se ut då om 5 år?

En av de bästa grejerna vi vet är att prova något nytt. Kanske har du fastnat i en rutin som inte längre känns utvecklande eller utmanande (läs gärna blogg inlägget om vikten av vikten) och det helt enkelt är därför som suget mättats. Du kanske ska prova en spinning klass eller någon annan grupptränig. För det är mycket svårare att ge upp mitt under en klass än det är att avbryta sin egen träning när du är själv i gymmet. Och vanligtvis så vill du inte avbryta mitt under en klass för att det är så kul.

Sätt ett mål är en bra grej med. Det kan vara allt från att bli smalare, lyfta tyngre, springa snabbare eller längre till att kanske köpa ett par skor eller bo på hotell. En klar fördel är att involvera någon annan i ditt mål också så du har någon att ”redovisa” ditt mål för.

Charlotte sätter mål för sin träning

Efter att ha pratat av sig så hittade Milla och Trandin åter lusten till att träna och vågade dessutom prova något nytt. Se så kul dom har nu!

Inspiration är bra och det finns många inspiratörer. Instagram är full av tränande människor inom alla kategorier. Är det tex yoga du vill träna så kan det var kul att följa folk med yoga konton och se vad de gör och vad de kan göra. Då kanske det väcks en tanke att ”de där vill jag med kunna” och du har hittat motivation.

Ibland kan det vara så enkelt att du bara behöver någon att prata med. Berätta för någon om hur du upplever din tristess, vad som orsakade det och bara få prata av sig om din upplevelse. Lätta ditt hjärta kort och gott.

Vi önskar alla att det vore lika enkelt att hitta tillbaka till suget för träning som det är att hitta tillbaka suget för att dricka ett glas vin med en god vän eller kosa ner sig med en bok. Men livet är orättvist på det viset.

Vi hoppas att du genom att läsa denna blogg fått lite sug till att träna.

Nästa gång kommer vi att skriva om förebilder.

Till dess, ha det så bra önskar Charlotte & Elisabeth

2020-10-20
Ellinor pratar Yoga


Vi tror nog nästan alla som är intresserade av träning någon gång har kommit i kontakt med yoga och i denna bloggen kommer Ellinor att skriva om just yoga.
Vi lämnar över tangentbordet till henne och önskar er trevlig läsning.

Jerry Hall med sina långa ben

Året var 2006 och jag hade en nyinköpt dvd-skiva i handen. ”Yoga med Jerry Hall”, en i mängden av dvd skivor med kändisar som hjälper oss vanliga dödliga att komma i form.

Jag hade varit nyfiken på yoga i flera år, jag tilltalades av musiken, rökelsen, chantingen men framförallt möjligheten att bli vig!

Jag kom hem till vårt kalla hus i Yorkshire, gick ut och hämtade kol (jag vet! Det är knappt någon som tror på mig), så jag kunde tända öppna spisen och få igång värmesystemet i det råa huset från 1700-talet.

När värmen börjat sprida sig i huset började jag förbereda för mitt första yogapass, jag tände levande ljus och tände rökelse, jag startade tv`n och satte i dvd filmen, förväntningarna var höga!

Jag försökte göra övningarna som den långbenta och vackra Jerry Hall gjorde och jag kände mig som en stel elefant trots att Jerry gång på gång uppmanade tittaren att inte ge upp och att det krävs att man gör övningarna minst tre gånger innan kroppen känner igen rörelsemönstret.

När det var dags för Shavasana (avslappningen), stängde jag av, nu hade jag gjort yoga och jag kände mig stolt.

Varje dag antingen före eller efter jobbet (jag jobbade som reseledare för ett Norskt resebolag), gjorde jag Jerry Halls yoga. Det hände saker i kroppen, jag blev vigare och starkare, men jag ville veta mer, jag ville bli en riktig yogi och började gå på olika yoga pass.

Ellinor yogar vid kusten

Yoga i TRÄNAs lila sal

Det tog mig ett par år innan polletten trillat ner angående avslappningen. När jag väl insåg att den svåraste asanan var Shavasanan, inte de akrobatiska ställningarna började jag förstå yogan.

Det är först när du helt kan slappna av både i sinne och kropp som du verkligen tillgodogör dig yogan.

En annan viktig del som tog många år att verkligen förstå var att yogan inte är blodigt allvar, missförstå mig rätt, yoga är allvarligt, jag ska försöka förklara nedan:

Din yogaträning är som ditt liv, ibland känns det mindre roligt, ibland är det svårt att koncentrera sig. Vissa dagar har man svårt att släppa taget om det som hänt eller det som väntas i framtiden. Allt är okej, jag är inte en sämre människa för att jag idag inte lyckades fokusera under passet. Jag har däremot vuxit som människa för jag observerade att jag inte koncentrerade mig!

Det jag försöker förmedla på mina klasser är att det ska vara roligt att göra yoga, ibland är det faktiskt helt okej att komma ut ur yogabubblan och skratta eller säga något!
Yoga handlar om balans, balans mellan flöde och stillhet, muskelträning och stretch, uthållighet och avslappning och allvar och komik!

Yogan är ju som jag skrev tidigare meningen att förbereda dig på livet, vi tränar uthållighet och vi tränar på att inte agera direkt vid första impulsen utan att först reflektera. Ibland i jobbiga situationer kan det vara frigörande att skratta, det kan göra livet enklare, eller hur?

Jag är så tacksam över att jag började träna yoga, det har verkligen förändrat mitt liv, både kroppsligt och själsligt. Jag är djupt tacksam över alla fantastiska yoga lärare som hjälpt mig att komma djupare i min träning. Det är inte längre vigheten som är fokus för min yogaträning utan att hitta in i mig själv, vigheten kommer som en bonus och det är inte därför jag gör yoga längre.

Allvar och komik, bägge hör hemma i yogan och livet

En liten solhälsning

Jag hade kunnat skriva en bok om mina upplevelser och min utveckling tack vare yogan, men nu är det här en blogg och jag har valt ut ett litet smakprov, om jag ber Elisabeth och Charlotte snällt kanske jag får lov att skriva igen framöver.

Jag hoppas att jag som instruktör lyckas dela och sprida min glädje och respekt för yogan.

Jag hoppas också någon läser detta som aldrig testat yoga vill komma på ett av Tränas yogapass, antingen med mig, Lena, Charly eller Elisabeth.

Namaste

Ellinor

Väl talat (skrivet) tycker vi och tar tillbaka tangentbordet för att börja med blogg 12 som handlar om när du tappat suget till träningen.

Till dess:
Allt gott önskar era tillgivna Charlotte & Elisabeth


PS: Vi är rätt snälla så vi ger dig gärna ordet igen snart Ellinor (plats för smiley).

Här är Tord

2020-10-06
Vi intervjuar vår PT: Tord

2017 var året då vi fick äran att lära känna Tord. Han kom till Tranemo glad, energisk och vältränad och blev introducerad för oss via sin fru. Han började med att hålla ett gästpass hos oss för att senare arbeta på TRÄNA som PT och instruktör. Vi vet att alla ni som har varit PT kunder eller som går på Tords pass är oerhört nöjda. I denna blogg tar vi tillfället i akt att få ännu fler att lära känna Tord samt få mer kött på benen angående vad en PT gör.
Intervju dags!

Vem är Tord?
Ja, vem är jag egentligen.... Jag är lite av en mångsysslare och tidsoptimist. Alltså jag tycker om att göra det mesta men mitt huvudsakliga arbete är som omvårdnadspersonal inom äldreomsorgen i Tranemo och jag utbildar mig just nu till undersköterska. Jag bor i Tranemo tillsammans med min fru Jenny och ett bonusbarn, jag har två barn och två barnbarn som bor i Borås.
Jag älskar att träna och jag älskar att se förändringen hos mina kunder. Att se någon känna glädje och stolthet över sin egen prestation är fantastiskt oavsett om det är på gymmet eller på ett äldreboende.

Hur halkade du in på att bli PT?
Jag var NLP-coach under några år och kände att jag behövde utöka min kunskap om människokroppen och vad fysisk aktivitet kan göra för människans hälsa. Att bli personligtränare var ett steg mot mitt mål.

Funderar han ut en ny övning till dig tro?

En skön liten sidoplanka

Vad är en PT?
För mig är en personligtränare någon som lägger upp och genomför individuellt anpassad träning för sin kund. En personlig tränare måste ha kunskaper inom anatomi, fysiologi och näringslära för att lyckas, det krävs också en hel del pedagogik så att den personliga tränaren kan lära kunden att träna själv.

Hur jobbar du?
Mitt mål är alltid att kunden skall bli självständig i sin träning. Genom att öka kundens kunskap om träning, hälsa och dess effekter på kroppen så kommer kunden förstå hur viktigt det är med fysisk aktivitet.
En viktig del i mitt arbete är att få kunden motiverad till att träna och för att lyckas med det så måste jag som personligtränare veta varför kunden vill träna och vilka förutsättningar kunden har för att träna.
Träningsteknik och val av träningsform är av yttersta vikt, kunden skall ha roligt samtidigt som svetten sprutar.

Varför tycker du att träning är viktigt?
Fysisk aktivitet är viktigt för alla och i alla åldrar för att kunna ha ett funktionellt och hälsosamt liv.
Det viktigaste är att må bra och njuta av livet samtidigt som jag tränar, för att om jag inte njuter av livet samtidigt som jag tränar så kommer jag snart att tappa motivationen till träningen.
Jag vill kunna vara fysiskt aktiv när jag blir pensionär och för att kunna vara det så tror jag att jag måste underhålla kroppen kontinuerligt hela vägen fram till pensionen.

Hur många PT timmar behöver man?
Det varierar lite men för de flesta så behövs det ungefär 10 timmar. Detta är för att man skall hinna lära sig en bra träningsteknik och grundövningar.

Vad är roligast med att vara PT?
Det roligaste och bästa är att jag får möjligheten att följa förändringen hos kunderna. Jag får ju möjligheten att se kunden utvecklas fysiskt och även den mentala förändringen är oftast stor. Ett exempel kan vara att någon kommer och vill ha hjälp med att förbättra sin kondition för att doktorn säger att de måste. Att sedan efter några månader få höra från kunden att hen kanske slutat med blodtrycksmedicin och att hen har fått en helt ny insikt i vad livet kan innebära för en som är frisk är fantastiskt.

Han behöver nog fler än 10 PT timmar..

Tord gör armhävningar och "flygplanet"

Vad tycker du själv bäst om i träningsväg?
En allsidig och varierande träning tycker jag om.
Om du tränar efter samma upplägg eller på samma sätt under en längre tid så anpassar sig kroppen efter det och du kommer inte få ut så mycket av din träning, så en varierande träning är viktigt för att lyckas.

Vad är ditt bästa tips för den som vill förbättra sin styrka?
Kroppsträning är ett för mig perfekt träningssätt, vid kroppsträning ökar du styrkan i hela kroppen proportionellt och kan träna både kondition och styrka. Tabata och HIIT är mina solklara favoriter.

Tillbaka till studion:
Tack Tord för intervjun. Vill du ha PT med Tord så kan du klicka här för mer info och kontakt.
Nästa blogg kommer att handla om Yoga.
Ta hand om er och njut av färgerna i naturen önskar Charlotte och Elisabeth

2020-09-22
Vikten av vikten


Hur ska du egentligen träna?
På den frågan finns- enligt oss- inget rätt svar. Du har förmodligen andra mål med din träning än din kompis, sambo, kusin eller arbetskamrat och den enda som bestämmer hur du vill träna är faktiskt du själv.
Men givetvis finns det lite mallar som bevisat sig vara effektiva. Här på TRÄNA har vi gymintro på schemat 2 ggr/ vecka. Vi träffas då och går igenom främst vår maskinpark så att du vet vilka inställningar och vikter som du kan börja med. Vår generella rekommendation är att jobba 2-3 set med 10-15 repetitioner. Är du novis på gymmet och vill märka skillnad hyfsat fort så är det en bra start.
De allra flesta som kommer hit och kanske inte har tränat på ett tag brukar få en ordentlig träningsvärk redan efter gymintrot även om de inte kört just 30 repetitioner av övningarna. Men redan andra gången så märker de flesta skillnad och det är så häftigt att kroppen svarar så fort.
Sen då? När du kört ett tag så slutar du får träningsvärk och du upplever att det inte händer så mycket mer. Grattis du har blivit starkare. Kroppen har vant sig vid det nya och du behöver en utmaning för att utvecklas.

Kombinerat utfall med axelpress är en fantastisk funktionell övning för både ben och axlar.

Att variera sig är ett bra sätt att väcka musklerna tex genom att växla mellan att göra rodd i maskin och i kabelmaskin.

Vi presenterar: Träningscyklerna!
3 stycken cykler som du med fördel kan följa för att hela tiden bli starkare.
Cykel 1: Uppbyggnads fasen (grundträning). Du kör 2 eller 3 set med 15 repetitioner och bygger här grunden. I den här fasen är tekniken i fokus.
Cykel 2: Styrke fasen (hypertrofi), när du kört c:a 6 v i uppbyggnads fasen är det dags att stärka upp dig. Då kör du 2 eller 3 set med 8-12 repetitioner. Du kommer förmodligen känna träningsvärk igen när du kommer hit.
Cykel 3: Uttröttningsfasen (Max-träning). Du är nu inne på c:a v. 13 i din träning och nu ska du plocka på. Här kör du svin tungt och få reps. 2 eller 3 set här också och med 1-3 repetitioner.


Efter denna fas börjar du om på uppbyggnads fasen igen och fortsätter på detta vis med en ständig ökad styrka.
När du jobbar enligt ovan upplägg blir du starkare. I den första cykeln sätter du din teknik och noterar vad du tar för vikter. I den andra cykeln växer musklerna i omfång och i den tredje cykeln får du din råstryka så att när du börjar igen i cykel 1 så kommer du att orka mer vikt där, mer vikt i cykel 2 och mer vikt i cykel 3 osv.

Vikten av vikten: För att få dessa resultat finns dock en liten klausul: vikten. Du måste matcha vikten med repetitionerna. Om du är i cykel 2 och gör dina 8 repetitioner, men du orkar egentligen göra både 12,13 och 14 repetitioner med den vikten, då är du i fel cykel. För att förbättra din styrka behöver du alltså ha en vikt så tung att du (givetvis med rätt teknik) endast orkar göra minst 8 repetitioner men inte fler än 12 repetitioner med den vikten.


Vikten av vila: Mellan varje omgång så behöver du vila. Ju tyngre (mer utmanande) du kör desto mer vila. I cykel 1 behöver du förmodligen bara ställa dig upp, skaka av lite och sedan börja igen med nästa omgång. I cykel 2 behöver du något längre paus, kanske 20-30 sek och i cykel 3 behöver du förmodligen mellan 1-3 min vila mellan omgångarna.

Charlotte väljer vilka hantlar hon ska ta i bicepscurl.

Framsida lår, en älskad och hatad maskin.

Nu ska vi lägga handen på hjärtat! Vi gör inte detta. Helt enkelt för att vi gillar variation och vi älskar gruppträning.
Givetvis kör vi gymträning men den ser i regel ut så här:
Vi väljer 3 maskiner, kör en cirkel träning på dessa c:a 20-30 sek per maskin och i 2-3 varv sedan tar vi 3 nya maskiner och repeterar tills vi anser oss klara.
Varför berättar vi detta?
Jo för att träning kan se så otroligt olik ut och som vi nämnde i början, din träning och dina mål är inte allas mål. Träna som det passar dig.
Ok… så hela detta blogg inlägget är meningslöst?
Verkligen inte, träningscyklerna är studerade, granskade och bevisade för att få resultat. Men när allt kommer kring så är det dig det ska passa. Det är enligt oss otroligt bra att ha kunskap om vad som händer och kanske det som inte händer genom att få en förståelse om hur din kropp fungerar och svarar på din träning.

Det finns förstås en väldig massa olika träningsupplägg och ovan är just för att öka i styrka. Andra populära upplägg som brukar användas för att få musklerna att väckas till liv är ”negativ träning”, ”superset”, ”Förbrännings-upplägg” osv.

 

Ha för vana att utmana dig själv. Känner du att du inte längre får träningsvärk eller att det inte händer något så kan det vara en god idé att rannsaka din träning och ta hjälp av cyklerna. Är du en grupptränare så ta något extra kilo på skivstångspasset, håll plankan några sekunder längre på MRL’n och jobba några fler reps på tabata passet än du brukar.

Gå utanför din komfort zon helt enkelt. Det är där du växer.


I nästa blogg kommer TRÄNAs PT, Tord att göra ett gästspel.
Njut av resten av september och träna tungt,
önskar Charlotte och Elisabeth

Den absolut tråkigaste styrketräningen av alla: plocka undan efter andra...

STT 2009-04-02

2020-09-08
Begynnelsen

2009 jobbade Elisabeth som chefssekreterare på Astra Zeneca och Charlotte hade fastnat på ytterligare ett kundtjänst-arbete. Det var inte det vi ville göra.
På Charlottes födelsedag 2009 träffades vi och firade dagen. Charlotte hade då precis fått reda på att det fanns ett gym i Tranemo som gått i konkurs. ”Det kan ju vi ta över” sade Charlotte, mest på skoj kanske. Men Elisabeth sade: ”JA! det gör vi”. Sagt och gjort.  Följande veckor satt vi i telefon varje tillfälle vi hade för att ta reda på mer om hur vi nu skulle gå till väga. Det var inte helt okomplicerat och många var de gånger vi sade: Vi skiter i det här. Vi fick inte något banklån och vid den tiden kostade det 100 000 SEK att skapa ett aktiebolag. Så ”hej då sparkonton” och ”hej ovissa framtid”. Men vi visste att det här var helt rätt.

Träning har alltid varit vårt huvudintresse, men att gå från intresse till att arbeta med det på heltid var ett väldigt stort steg. Vi fick en helt ny respekt för alla egenföretagare. Diverse glåpord fälldes till institutioner som verkar göra allt vad de kan för att man inte ska starta företag. Men tanken på vad vi skulle starta, gjorde att vi verkligen drev igenom det. Vi hade tränat mycket på gym innan och vi kände att vi kunde göra det här och göra det jäkligt bra. Vi visste vad vi själva ville ha, vad vi uppskattat och vad vi ibland saknat när vi varit medlemmar själva.

Ett foto från vår första "Lucia-spinning"

En dag i synnerhet var vi nära att ge upp. Vi hade gjort allt enligt konstens regler och så ringer det. En myndighet som berättar att för att få driva gymverksamhet måste vi ha ytterligare ett tillstånd som kostade pengar och som vi inte hade. Suck. Vad gjorde vi: gick och lade oss, sov (trots att det var mitt på blanka dagen) och sedan tog vi tag i det.

Att dra igång en träningsanläggning i april är inte bästa tiden, väldigt många vill börja träna antingen i januari eller i augusti, det var dessutom en liten ekonomikris denna period. Plus att majoriteten trodde att vi var samma företag, som just gått i konkurs. Det förra gymmet hade inte gjort konkursen helt schysst. Det var som ni förstår ganska mycket som talade emot oss. Men april kom och vi öppnade dörrarna till TRÄNA. Vi fick 3 medlemmar på öppningsdagen och i slutet av våren hade vi c:a 40 medlemmar. Vi hade utgifter på c:a 70 000 i månaden och fick in runt 7000 kr på våra medlemskap. = ingen lön. För att dra ner på kostnaderna så gjorde vi allt vi kunde komma på: tog bort en del av maskinparken, hyrde inte en viss del av byggnaden, stängde av el när det var stängning, rotade upp begagnat kontorsmaterial och tog saker hemifrån.

Hur klarade vi det? Ingen aning. Eller jo, som tur var hade vi bägge två varit små spargrisar innan vi blev företagare samt att vi extra knäckte med andra jobbuppdrag under tiden. Allt vi hade sparat och allt vi fick in på extra knäck gick till att betala räkningar. Mamma och pappa gav oss mat, husrum och kärlek som alltid.

Som tur är har mamma sparat alla tidningsutklipp, annars hade det blivit skralt med foton i den här bloggen

TRÄNAs första gym-bäbis: Pumi

Charlotte skriver: Jag hade provat säkert 40 olika jobb innan vi öppnade TRÄNA. Jag har alltid gillat service yrket och provat hotell, resturang, kundtjänst, personal ansvarig, black jack dealer, lager, administration etc. Det har alltid varit väldigt spännande att prova nya grejer, men efter c:a 6 mån på resp. arbetsplats har jag känt en mental klåda och en känsla av ” är det här allt?”. Tanken på att fastna någonstans har verkligen skavt och jag var hela tiden på jakt efter något mer. Träning har alltid varit det som motiverat mig. Men att jobba med det hade jag faktiskt inte tänkt på. Mer än att hålla en gruppträning eller dansklass på fritiden. Idéen av att starta ett gym hade nog vare sig Elisabeth eller jag kommit på själva. Men i och med att det så lägligt fanns ett gym som gick i konkurs så blev det helt plötsligt självklart.

Elisabeth skriver: Min dröm när jag var yngre var att bli artist. Först var det konstnär jag ville bli. Sedan hittade jag dansen och ville bli dansare. Jag fick hela tiden höra hur det var kört för mig att bli dansare för jag hade inte börjat när jag var 6 år utan när jag var 16. Jag måste erkänna att det hjärntvättade mig en aning och min dröm som dansare kändes omöjlig. Jag fortsatte lika hängivet med mina danslektioner och hittade också musiken och låtskrivandet och ville bli pop-stjärna. Jag och Ellinor skrev musik tillsammans och vi startade band efter band och spelade in ett antal låtar i studio. Jag lämnar det spåret här för det är en hel historia i sig. Jag hade också kommit på att jag kunde kombinera dansen och sången och bli musikalartist samtidigt som jag ville bli pop-stjärna/sing and song writer. Som musikalartist var inte kravet på att vara fulländad ballerina i botten viktig. Efter några år, utbildningar och 70-11 jobb så hade jag precis som Charlotte skrev ”klåda”. Jag visste fortfarande inte vad jag ville göra med mitt liv och min dröm att kunna lyckas som artist hade tappat sin glöd. När Charlotte kläckte idén om att ta över gymmet i Tranemo så kändes det för första gången i mitt liv som att allt föll på plats. Att stå på scen har verkligen varit mitt kall och en sak som är så fantastisk med att driva TRÄNA är att jag får stå på scen så mycket jag vill- när jag är instruktör.

Och självklart har vi haft ABBA-spinning

Innan Trandins och Millas tid fick ibland Selma och Kajsa följa med till TRÄ

Att få jobba för sig själv är en enorm ynnest och det gäller hela tiden att vara på hugget. Våra möjligheter är enorma och vi jobbar hela tiden för att våra medlemmar ska ha roligt, trivas och att själva utvecklas. Vi är så oerhört tacksamma att få jobba med vårt största intresse och att vi kom den här idéen för drygt 11 år sedan.


Nästa blogg kommer om två veckor och då är temat: ”Vikten av vikten”. Till dess kom ihåg att ”Ingenting är omöjligt” önskar Charlotte och Elisabeth

2020-08-25

Bok Tips


”Readers are Leaders” är ett citat som vi gillar väldigt mycket, som de bokmalar vi är. Vi läser både facklitteratur, skönlitteratur och massa annat som vi ramlar över. Ofta med hjälp av tips från personer i vår omgivning. Marika, en av våra medlemmar här på TRÄNA gav oss ett genialiskt tips förra året om Medical Medium. Anthony William är en fantastisk person som kan ALLT inom läkande kost. Han har öppnat ögonen för hur vi kan påverka vår hälsa genom att ffa stärka vår lever. Anthony William har skrivit 5 böcker, vi har plöjt 2 av hans böcker och kommer definitivt läsa de andra också.

Helena är en annan av våra medlemmar som givit oss tips på en bokserie som heter ”de 7 systrarna” Oerhört bra bokserie där vi får följa dessa systrar och deras livsöden.

Dan Brown är tyvärr inte en av våra medlemmar, men han är en av vår tids vassaste författare och allt han har skrivit måste läsas.

Böcker som vi läser just nu

Charlotte hittar tid till lunnch-läsning

Charlotte skriver: Jag läser gärna 2 eller 3 böcker samtidigt, det brukar vara fördelningen 1 skönlitterär och en eller 2 facklitteratur eller biografi. Denna sommar har jag bl.a. läst Dean Graziosi ”Millionaire success habits” mycket inspirerande handbok om hur du blir framgångsrik. Mikael Persbrandt´s biografi som är väldigt gripande och jag är djupt imponerad över hur självutlämnande och brutalt ärligt han skriver (jag ska också tillägga att jag inte direkt varit ett direkt fan av Persbrandt utan fick detta tips av min mamma och det är jag väldigt glad för) Bortom Universum av Gary R Renard handlar om vad livet och Gud verkligen är. Inte en lätt bok men väldigt spännande. I skrivande stund har jag börjat läsa Robin Sharma´s ” The 5 am club” och hoppas att jag en gång för alla ska hitta motivationen till att låta bli snooz knappen, på morgonen och blir en sådan person som går upp tidigt. Hittills känns den boken mycket lovande, hittills snoozar jag fortfarande…

Elisabeth skriver: Jag brukar försöka att varva fackböcker och skönlitterära böcker av den enkla anledningen att jag om jag läser två böcker samtidigt… bara läser den skönlitterära. Just nu läser jag dock två böcker- två fackböcker samtidigt. Den ena är Ray Dalios ”Principles” Det är en gedigen samling med vishet från grundaren av Bridgewater där han förklarar principerna bakom att lyckas med såväl företag som livet i stort. Den andra boken jag läser är just Anthony William och hans oerhört intressanta information om vad levern gör, hur den gör, varför vi ska ta hand om den och hur vi gör det. Under sommaren har jag haft några veckors ledigt från facklitteraturen och njutit av bla 3 böcker i 7-systrar serien och en till bok av Lucinda Rielley (midnattsrosen). Det är nog lite Assbergers varning på mig för när jag hittar en bra författare så vill jag bara läsa böcker av just den. Men dom är ju så oerhört bra! Andra bra boktips jag fått genom åren är från Maj, för den som gillar deckare. Ann Rosman´s deckarserie som utspelar sig på Marsstrand är mycket mys rys.

Elisabeth läser "25 gram lycka" för Penny

Vårat eget bibliotek hos mamma och pappa

Pete Egoscue är vår guru inom ämnet Postural Terapi, kanske lite givet eftersom det är han som grundat hela konceptet. Han har skrivit 3 böcker och de är riktiga bladvändare för ”nördar” som vi själva. Kanske inte helt enkla om du inte är helt insatt i ämnet men väl värda en investering. Böckerna är fyllda med både övningar, förklaringar och tips och tricks som har med vår kropp att göra.

Detta leder oss (ödmjukt) in på det sista och kanske viktigaste boktipset: ”Connect & Correct- Första hjälpen för din hållning” av Charlotte och Elisabeth Liljegren. En bilderbok med övningar för just Connect & Correct som har sin grund i just Postural Terapi. Den finns att köpa på TRÄNA och tex Adlibris och Bokus. Köp den nu om du inte redan gjort det. Välvärd sina 65 kr tycker vi.

Vill du diskutera böcker med oss så är vi inte sena till att tacka ja. Vi tar gärna både emot och lämnar tips. Nästa blogg kommer handla om varför och hur vi blev gymägare. Till dess; Läs, Träna, sov, repetera. Önskar Charlotte & Elisabeth

Enklaste sättet att bränna fett...

2020-08-11
Fettförbränning


Vi har drivit Träna i 11 år och när vi träffar en ny medlem så är vi nyfikna på vad anledningen är att den personen vill börja träna. Fettförbränning har i 11 år legat i topp 3 av anledningar till att börja träna (vi börjar misstänka att det kommer att förbli så).

I varje veckotidning kan du läsa om bästa sätten att öka din förbränning. Det finns så otroligt många idéer om vad som är bäst och naturligtvis ska du ta till dig det som du tycker verkar vara vettigt.

Så här fungerar kroppen: Ju mer du rör dig ju högre förbränning får du. Jaha, det var ju lätt då är vi väl klara med den här bloggen här då… nej såklart ska vi göra det mer komplicerat än så.

Ett annat kroppsfakta är nämligen att vi alla har fettdepåer. För att bränna fettet på magen så är det bra att veta hur din kropp lagrar fett. Det är nämligen individuellt. Vanligast är dock att män har som primär fettdepå på magen och att kvinnor har primär fettdepå på lår och rumpa. Sedan har vi en massa fler depåer och du lägger på fett i depå efter depå som kroppen har valt ut just för dig.

Hur ska du veta var dina depåer är och vilken ordning och varför vill du veta det?
 Jo, du vill veta det för om du har som mål att bränna fett på magen så behöver du veta när du kommer dit. Det är nämligen så att kroppen bränner i omvänd ordning= Där du lade på dig först bränner du sist. Tex. Om du började att lägga på dig på magen, sedan låren, sedan hakan och sist bröstet så kommer du när du förbränner att gå ner först på bröstet, sedan hakan, låren efter det och sist magen.

Charlotte läser 1000 råd om fettförbränning

Det är ju där jag vill bränna ju!

Här av anledningen att många är frustrerade för de har gjort planka och sit-ups till förbannelse i en hel månad och fortfarande stirrar ner på en valk till mage. Det som är positivt med alla dina magövningar är att du med all säkerhet har fått jätte starka magmuskler!

När det kommer till förbränning och rörelse så är det så enkelt som vi skrev innan. Kort och gott behöver du röra dig mer för att öka din förbränning. Rör du dig lite mer så kommer du att få en lite ökad förbränning. Rör du dig mycket mer kommer du få en mycket ökad förbränning. Och, du måste övertyga din kropp om att din nya insats gäller. Dvs, om du rör dig lite mer eller mycket mer några gånger så kommer din kropp inte att göra några förändringar för dig. Du behöver vara mycket mer övertygande än så.

Vad ska du träna för bästa fettförbränningseffekt?
Vi kan likna detta med två fotbollslag. Det ena lagets heter styrketräning och dess hejarklack ropar högt att detta är det bästa för förbränning för att en stark muskel kräver mer energi=förbränner bättre. Detta är sant.
Det andra laget står för konditionsträning och dess hejarklack ropar lika högt att ett starkt hjärta och lungkapacitet ger ökad cirkulation och syreupptagningsförmåga vilket ger en ökad förbränning. Också sant.
Vilket lag vinner då? Givetvis bägge. Det är alltid bäst att variera. Våra kroppar behöver stimulans på alla sätt och vi ska inte utesluta vare sig styrka eller kondition. Sedan är vår personliga erfarenhet att du får snabbare resultat om du som otränad satsar på konditionsträningen lite extra den första tiden.

Styrka vs Kondition

Det är mycket att ta hänsyn till när det kommer till förbränning.

En annan viktig faktor för fettförbränning handlar igen om prioritet. Föreställ dig Sture. Han är normalbyggd men har en öl-kagge som han vill bli av med. Sture har dåliga matvanor vilket innefattar mycket halvfabrikat samt mycket läskeblask. Sture börjar träna regelbundet men ingenting händer med hans mage. Varför förblir hans mage fet? Ett troligt scenarie i Stures fall är att hans kropp inte klarar av fettförbränning. Kroppen har fullt upp med att ta hand om alla kemikalier i första hand. Ett sätt för kroppen att bli av med slagg är att bädda in dem i fett så att de inte skadar kroppen. Om kroppen har lagrat en massa farligheter i fettet så kommer det krävas enorma resurser för att ta hand om dem om kroppen måste bränna där. Det blir helt enkelt en för stor risk för kroppen att ta från fettet och släppa lös allt gift.


Det kan bli några blogginlägg till om fettförbränning för det finns många mer faktorer att prata om. Kroppen är så oerhört smart och spännande.


Den här sommaren har vi plöjt en mängd böcker och vi är båda helt sålda på geniet Anthony William. Har du inte hört talas om honom så är det vår plikt att sprida ordet! Alltså- nästa blogginlägg blir det bland annat boktips!

Välkomna tillbaka från semestern önskar Charlotte & Elisabeth

2020-07-28
Sommarlov från träning

Sommaren är i full gång och det är förhoppningsvis en tid av glädje, ledighet, sol (eller regn....) , bad och glass för er alla. Ledighet ja… Att ha ledigt från sitt jobb är nödvändigt, att ta ledigt från sin kropp är omöjligt. Många är de som rättfärdigar att semestern faktiskt är en paus och att det inte ska finnas några måsten. Din kropp tar dock aldrig semester, vissa saker måste underhållas konstant, ledig eller ej. Tar du tex  ledigt från att borsta tänderna under semestern? Vi misstänker även att du duschar, äter och betalar räkningar även om du har ledigt. Ingen av nämnda sysslor är något som (ialla fall inte vi) går igång på. Men vi gör det ändå. Borstar och äter och betalar. Varför då? Jo för vad händer annars? Tänk på din kropp likadant. Det är ett evighetsarbete som kräver ständigt underhåll. Om vi missköter det, så blir det konsekvenser.  Och faktiskt så är ju träning himla kul oftast, det går ju att variera i oändlighet.

Aldrig semester för Charlottes tänder

Din kropp = ditt tempel

Det du bygger upp på 8veckor tappar du på 2veckor.
Så ser den hårda sanningen ut. Nu kan det ju hända att du tappar träningen pga sjukdom och då är det lite extra hårt. Men att skippa träningen för att du -rent krasst- är lat. Är ju faktiskt lite korkat. Din kropp är ditt tempel heter det och det är sant. Och bara du har ansvar för att ditt tempel är hållbart, rent, snyggt och representabelt. Missförstå oss rätt, vi menar för din egen skull. Att underhålla sitt tempel för någon annan eller påtryckningar av samhället är fel anledning. Gör det för din egen skull.

För att orka må bra och finna välbefinnande är det nödvändigt att du tar hand om din kropp. Vi tänker inte mata klyshor eller statistik på vad och hur träning påverkar dig, vi tror att du vet. Tappar du motivation och inspiration så se till att hitta ett starkt ”Varför” och ett starkt ”Hur”.

Semestern medför vissa ändringar i rutinerna vilket kan göra att träningen tyvärr lätt kan stryka på foten. Att få gjort något är bra. Kanske blir det inte gymmet, men kan du gå en promenad? På Youtube finns det en uppsjö med träning du kan göra hemma, eller varför inte aktivera hela familjen med någon uteaktivitet?!

Din kropp är snäll mot dig och vill vara dig till lags och jobbar 24/7 med att hålla dig frisk och levande. Var snäll tillbaka. Kanske kommer semestern bli den tid du tränar mer än resten av året?

I nästa blogginlägg kommer vi att prata fettförbränning. Ett alltid lika hett ämne.

Tills dess hoppas Elisabeth och Charlotte att du har en rolig, solig och aktiv semester!

Johnny och Penny bygger en koja i skogen

2020-07-14
Gruppträning


Att träna i grupp är det roligaste vi vet. Kanske är det en vana från dansens tid? Det blir så mycket roligare när det är ett gäng som gör något ihop. Plus att du har en tid som du vet gäller för din träning. Bäst av allt tycker vi, är att det finns en instruktör som berättar vad du ska göra och därmed inte behöver tänka själv (det erkänner vi villigt är en stor akilleshäl för oss)
Många av er medlemmar är flitiga grupptränare och några kanske inte har öppnat den dörren än.

Vi vill här i vår blogg presentera en av våra medlemmar som inte gick på gruppträning innan hon bokstavligen blev inslängd i en grupp och som nu i stort sett bara går på gruppträning.

MRL-övning för baksida lår & rumpa

Therese med en träningskompis

Här kommer en liten intervju med Therese:

Vad fick dig att inte prova gruppträning?

Osäkerhet, när man är ny känns det alltid lite tryggt om det inte är många runt omkring sig vilket är jättedumt.

Hur är det att vara med på ett pass?

Roligt, svettigt!

Känner du dig uttittad eller obekväm när du är med på pass?

Nej, aldrig. Jag tror alla fokuserar på sin egna träning.

Vilken typ av träning tilltalar dig?

Konditionsträning och styrka är väl det jag har provat och fokuserat på hittills. Tänker prova på andra pass till hösten.


Vilket pass skulle du rekommendera att börja med om man är osäker?

Jag vet inte för jag har själv inte provat på allt, men om man är ovan till att träna kanske man ska undvika högintensiva pass. Annars tror jag man kan vara med på allt, övningarna anpassar man ju efter sin egna förmåga.

Hur många pass i snitt är du med på?

2 pass i veckan.

Vad är det bästa med gruppträning?

Man behöver inte tänka och planera för sin träning själv utan man hänger bara med. Det blir bra träning när man är i en grupp, man ger ju inte upp mitt i ett pass för att man är lite trött som man kan göra om man tränar själv. Dessutom blir träningen av när man har bokat och planerat in en tid i sin kalender.

Vad är det sämsta (om det nu finns något)?

Det enda jag kan komma på är att man måste passa en tid.


Yoga-övning för bl.a midjan

Skivstångs-övning för bröst

Vi är så glada för att Therese och alla er andra som hittat till grupperna . Det gör det så mycket roligare för oss som instruktörer att hålla passen. För utan er så hade det ju blivit egenträning trots allt.

Nästa blogg kommer vi att skriva om varför ett sommaruppehåll från träningen är en dålig idé.


Stay tuned vill Charlotte & Elisabeth

Vi är ju författare i ämnet nu, detta är omslaget på boken.

2020-06-30
Postural Terapi och Connect & Correct


Vi hade Postural terapi och Postural Träning på TRÄNA initialt. Inte en enda människa fattade vad det var. Så då sade vi; vi döper om det och får på det viset också mer konstnärlig frihet och kan göra vad vi vill med vårt koncept. Arbetsnamnet blev Connect & Correct. Arbetsnamnet var så bra kom vi fram till, så vi behöll det. Det är fortfarande inte en enda människa som fattar vad det är, men det är mycket, mycket roligare att förklara nu när det är vårt eget. Framtidens sjukgymnastik var ett annat förslag vi hade, men det märkte vi fort att det var ett osmart namn, i alla fall om vi ville på något sätt jobba och hålla oss väl med sjukvården.Connect & Correct(CC) heter alltså vår träningsform och det vi gör är att väcka kroppens posturala (hållning) muskelkedja. Vi har CC som personlig träning och som gruppträning. Den personliga träningen fungerar ungefär så här: du har ont, du hör av dig till oss, vi ber dig ta bilder på hur du ser ut (utseendet är väldigt viktigt för att vi ska anta dig som kund. Nej såklart det inte är, vi ber om bilder för att lättare kunna se vad din problematik är och för att vara förberedda inför ditt besök. Då kan vi ge dig bästa förutsättningarna för att du ska lyckas) du kommer till oss, vi går igenom ditt tilltänkta program. Förhoppningsvis är vi båda supernöjda vid det här laget och bestämmer att vi hörs igen om sisådär en vecka.

CC träning på kontoret

En gruppträning fungerar såhär typ: Charlotte och Elisabeth bestämmer tema på dagens klass, går igenom programmet och checkar så att det tar 45 min -för er som är med på Charlottes pass är det ändå inte alls säkert att det blir så- och så att programmet sitter. Sedan kommer du på vår klass och även här hoppas vi att båda parter är nöjda och glada när 45 min (-ish) har gått.  

Vi har alla en kropp och de allra flesta av oss är hyfsat duktiga på att ta hand om denna och sköta om den så att vi mår bra och håller oss friska. Väldigt många av oss har också genom åren kommit fram till att vissa saker är lättare att göra på det sättet som vi alltid gjort det på. Tex att diska med höger hand, alltid börja ta steg med vänster ben, aldrig ens få för sig att prova att luta andra sidan ner när du ska dricka vatten under kranen etc. Så-dant-här-inga påverkar oss! Sakta men säkert skapar vi en obalans i vår kropp. Inte bra. Obalansen kan i värsta fall bli smärtproblematik och tyvärr så är ett vanligt fenomen i samband med smärta, att vi slutar träna eller överhuvudtaget röra oss. Vi skyller vår onda axel på golfen, vi skyller ont i knät på joggning och vi skyller så otroligt mycket på ålder. ”jag är ju inte 20 längre”. Vi är inte heller 20 längre men kan båda intyga att våra kroppar är i bättre skick nu, än då (vi hör hur ni utropar: VA? Är de äldre än 20??? Hur kan det vara möjligt?).

Charlotte gör en CC övning för fotlederna

Charlotte utvärderas

Elisabeth gör en övning för höft och säte

Kroppen är en enhet och vi har 8 st ”nyckelpunkter” axlarna, höfterna, knäna och anklarna. I den bästa av världar så är dessa nyckelpunkter staplade på varandra och du har en lodlinje, oavsett om du ser det framifrån, bakifrån eller från sidorna. För skojskull, ställ dig upp och checka in din egen lodlinje. Vi gissar att den inte är helt rak.  Det var inte vår heller från början. Misströsta icke, hjälp finns att få.

Säg nu att du får ont i knäna när du springer, den omedelbara slutsatsen: Löpning = inte bra (du är säkert för gammal också). Här säger vi: det är INTE löpningen som är fel för din kropp, det är din kropp som är fel för löpning -just nu-! Backa bandet och se över din hållning. Självklart ska du springa igen, din kropp vill springa, det är superbra. Du ska bara se till att du är i rätt balans och tillräckligt stark för att fixa löpningen igen.
Hoppas att du har fått en liten inblick i hur Connect & Correct fungerar och att du blir sugen på att testa tex en gruppträning.
Just det, på tal om gruppträning, det är ett ämne som vi kommer skriva om i nästa blogg.


Håll ut till dess, önskar Charlotte & Elisabeth

Charlotte stretchar vadmuskler

2020-06-16
Det blir en bok

Det blir en bok

Som vi nämnde i det förra blogg inlägget så är mycket av jobbet med att vara egen, att ha projekt. När vi börjar med ett projekt är det oftast jätte stort och jätte mycket och vi plockar allt från här och där. När vi har fått ihop 1000 idéer börjar vi rannsaka lite. Vad är rimligt? ”Less is more” är ett av våra favorit citat och en regel vi lever efter. Så från 1000 idéer så skalar vi bort 750 av dessa (oftast är det här som vi börjar drömma om ett nytt projekt eftersom det är så himla roligt att just ha de där utopiska tankarna och planerna och för att nytt alltid är kul). Med 250 idéer kvar börjar projekten bli verklighet och när vi har sållat lite till så blir det i regel av.


Elisabeth i böckernas ljuva värld

Det var i januari som vi kom på att det behövdes en bok!
En bok om Connect & Correct närmare bestämt.
Vi utbildade oss för 3 år sedan till posturala terapeuter (och håller på att vidareutbilda oss inom ämnet hela tiden), vi döpte vår metod till Connect & Correct och har jobbat med det i form av gruppträning, personlig träning, föreläsningar och workshops.
Connect & Correct är en metod som är så oerhört intressant, genial, logisk och vi vill att ALLA ska få veta, prova och känna hur fantastiskt det är.


I alla fall, projekt bok stod på agendan. Hur gör man en bok… det var första frågan som behövde ett svar. 10 timmar google och vi hittade ett bolag.
Steg två: innehåll. Med ”less is more” som ledsagare sållade vi och gjorde om övningsföljder ett antal ggr tills vi kände att vi hittat rätt. Vi ville också innefatta så många ”vanliga” problematiker som möjligt samt att vi ville ha programmen lagom långa så att utövaren faktiskt gör dem.
Steg tre: Vi insåg att vi behöver bilder, texter och förklaringar. Vi bokade fotograf och i skrivande stund är vi i slutskedet av vår bok.

Charlotte och Trandin (som förövrigt är med i boken efter mycket tjatande).

Det har varit några månaders pusslande och vi har haft kul, nästan hela vägen. Förhoppningsvis kommer du kunna ha det färdiga resultatet i din hand om bara ett litet tag. Vi ser fram mot detta.

Vad pratar vi om?
Vad är Postural terapi och Connect & Correct egentligen?
Jo mina vänner, det berättar vi mer om i nästa blogginlägg. Till dess hoppas vi att du njuter av sommaren och förhoppningsvis träningen också!

Boken under arbete

Elisabeth fokuserad framför hemsideprogrammet

2020-06-01
Bakom Kulisserna på TRÄNA

Att driva ett gym är helt fantastiskt kul. Men vad gör vi? Sitter på kontoret framför datorn dagarna i ända? Kanske är det där du ser oss mesta delen av tiden. Och ja, en hel del tid framför datorn är det och nu tänkte vi berätta om vad vi mer gör.

När vi bestämde oss för att starta TRÄNA, trodde vi att den mesta tiden skulle läggas på att bygga pass, hålla pass, utvecklas inom träning och få träna själva. Där till skulle det vara lite administration och städ allt emellan åt.

Så startade vi TRÄNA och verkligheten blev: Massa administration, massa städning, massa annat jobb som vi inte ens visste fanns och väldigt lite tid till att bygga pass, hålla pass och förvånansvärt lite egenträning.

En stor del av att jobba för sig själv är att ständigt komma på nya projekt och givetvis se till att gymmet håller den höga standard som vi vill representera. Just nu är ett av de projekten att göra en bok. Boken kommer att få ett helt eget blogginlägg.


En rätt så vanlig dag på TRÄNA ser ut såhär:
Vi börjar jobba c:a 8-9 på morgonen. Vi brukar börja våra dagar med att städa gymmet. Varje dag går vi igenom hela gymmet och sedan har vi mer fokus på specifika områden för varje veckodag, tex måndagar då vi dammsuger och moppar själva gymdelen, tisdagar då vi städar salarna mer noggrant, onsdagar då vi tömmer sopor etc.


När städning är klar kollar vi mailen, fb samt går igenom vad vi har på agendan för dagen. Vi har en marknadsföringsplan som vi lägger ner en hel del tid på. Vi försöker vara aktiva på sociala medier. Vi sköter även Time Center som är vår boknings sida där vi lägger upp klasser och gör ev ändringar. Vi gör även löpande bokföringsarbete, betalar fakturor och ställer ut fakturor. På eftermiddagarna (när det inte är Corona tider…) har vi ofta gymgenomgångar, Connect & Correct kunder etc så dels är det planering inför dessa möten och sedan själva mötena.

Charlotte bygger pass

Elisabeth har tid att träna men gör det inte ändå

Vi har också egna klasser som vi behöver göra och repetera. Ibland tränar vi på arbetstid, det är vår arbetsförmån istället för att stjäla pennor eller post-it lappar som på den gamla goda tiden. Ibland har vi tid att träna men gör det inte ändå… det är väl också en form av förmån kanske. Elisabeth säger ibland att hon är oförtjänt vältränad men att hon ser så många som tränar hela tiden så att hennes kropp helt enkelt tror att den också tränat. Det är ju fantastiskt om det fungerar på det sättet.

Vi studerar en hel del, dels så är det mycket egenstudier i anatomi och rörelse och dels utbildning i hur vi driver företag. Det är så sjukt kul och här lägger vi gärna massor av tid när vi kan.

Utöver detta så är det vår receptions-tid då vi träffar både nya och gamla medlemmar. Logistik för instruktörerna: vem vill ha vilka pass, när vill de ha passen och ett pusslande för att hitta rätt sal till rätt klass så att schemat blir det bästa tänkbara. Möten, sälj/inköp, ekonomi, klasser för inhyrda grupper etc. är andra skojsiga arbetsuppgifter.


Ungefär så ser en dag på TRÄNA ut.

Vi tycker att vi har det bästa jobbet vi kan ha, alla möten med glada människor som kommer hit för att göra det vi tycker allra bäst om; Träna.

Så även om bilden på hur vi trodde att livet som gymägare var, inte stämde med hur det faktiskt är, så är varje dag på TRÄNA en lycklig dag. Hurra hurra!

Charlotte låtsas städa