Blogg

Här är hon: Fredrika, i egen hög person

2021-02-23

Kost och ätstörning

Hej på er. Jag har fått äran att gästspela på denna blogg. Vem är jag?
Jo jag heter Fredrika Jansson och är ca 35 år.

Hela mitt unga vuxna liv har jag brottats psykisk ohälsa som lett till ätstörningsproblem. Jag har gått igenom anorexi och själv-skade-beteende. Men den diagnos som kom att prägla mitt liv mest är anorexin.

Jag kommer från en familj som haft maten som en central del i livet. En restaurangfamilj. Jag är uppvuxen på den berömda Limmareds värdshus snitzeln då värdshuset vart i familjens ägo i många år.

Jag har aldrig någonsin vart tjock, eller haft en tendens att vara ohälsosam. Jag har vart aktiv inom Tranemo GF ända fram tills jag blev 23. Mina problem kom som en följd av missbruksproblematik i min familj. Mina föräldrar kunde inte finnas till som de borde då de jobbade konstant samt missbrukade alkohol. Mitt sätt att hantera livet och hantera det svåra var att göra något som jag kunde kontrollera. Jag kan kontrollera mig själv och min kropp. Det är utgångsläget för min anorexi.

Mitt liv har gått en lång krokig väg hela tiden. Inget har kommit som en räkmacka med en fin dillkrona ovanpå utan jag har fått kämpa med allt. För några år sedan var jag bitter över det.

Men 2020 kom att förändra mitt liv utöver det normala. Min mamma dog till följd av sitt missbruk. Det fick mig inse saker som jag aldrig trodde jag skulle inse.

Jag är tacksam för varenda sekund hon gav mig. dåliga som bra. För allt hon och pappa gjort mig har präglat mig och fått mig vilja bli mer och mer. Jag anser att jag är den bästa version av mig själv just nu.

Alla turer på behandlingshem osv har gett mig en grogrund. En grund till ett långt intresse genom livet inom allt som har med hälsa att göra.

Tillbaka till kosten.

Det är inte rättvist om jag ska behålla allt mitt bagage för mig själv när jag vet hur många som sitter just nu och lever i det liv jag en gång gjort. Jag utbildade mig till kostrådgivare & livstilsrådgivare. Genom kunskap vill jag hjälpa folk till ett sundare liv.

För mig är kosten livet. Det är upp till var och en att göra något vettigt med det liv vi fått då vi endast får ett liv.

Fredrika med sin mamma

Fredrikas müssli: Hjärtats goda

Jag ger olika människor olika svar på hur man bör äta beroende på deras situation i livet. Vissa människor behöver lära sig skillnad på mättnad och sug. Jag brukar fråga är du mätt eller är du sugen när man vill ta mer mat. Svaret är oftast att jag är sugen. Det var ju så gott.

Ja gott är det men din kropp behöver inte mer mat.

Hur skulle jag rekommendera en person med hyffsad aktiv livsstil som har ett normalt BMI att äta?

Ett dags intag på ca 1800-2300 kcal. Allt beroende på PAL värde: din fysiska aktivitetsnivå.

Frukost är självklart för alla. Men tidpunkten skulle jag rekommendera olika för olika behov. Att starta dagen med en bra frukost med långsamma kolhydrater, bra fetter och fibrer ger dig grunden för hela dagen. Skulle man äta en frukt till frukost enbart skulle många saker ske. Dels fruktsockret som INTE ÄR DÅLIGT men inte att föredra som start, men också ph balansen som skulle vara rätt sur vilket i sin tur kan leda dig till diverse magproblem. 

Att starta dagen med annat än fibrer vore inte klokt. Ex en skål havregrynsgröt med mandelmjölk eller cashew mjölk toppad med bär. Med bra med dryck till såklart för att hjälpa nedbrytningen av fibrerna.

Varför?
Långsamma kolhydrater genom havregrynet, samt en god källa till omega 3. Genom nötmjölk får du i dig fett ja. Men inte dåligt fett. Utan fleromättat fett. Det fett kroppen inte klarar sig utan. Så jättebra med nötter som är naturella. Bären som har mycket antioxidanter och vitaminer.

Här har vi en frukost som är utan anmärkning. En frukost där du håller dig mätt länge. Känner att det kommer bli svårt att begränsa mig för jag har så mycket jag vill säga om fett, antioxidanter och fibrer. Men då kommer mitt inlägg aldrig få plats.

Mätt och glad(?) efter frukost

Det finns något som jag vill lyfta lite här. Det är vad som sker med oss när vi väljer att käka exempelvis McDonalds mat. Den maten kallas den super-smakliga maten. Det är fett, salt och sött. För att förstå det kommer jag förklara hunger och mättnadssignalers olika steg, samt jämförelse vad som sker med en anorexipatient samt när vi äter snabbmat.

Det sker en process när vi stoppar i oss det som jag tycker är värda att informera om.

Mättnad är det tillstånd som inträder efter att vi ätit. Hunger och mättnad är två fysiologiskt helt olika situationer. Hunger är en stress, medan mättnad är ett tillstånd av icke-stress. Vid hunger är pulsen hög, det finns även en upplevd dysfori och oro tills vi hittar mat.

Stressen är den nödvändiga vakenhetssignalen som gör det möjligt att svara på energibrist, medan oron och euforin(lycka) är de drivande krafterna som ska befria oss ifrån hungern. Mättnad är motsatsen med en kropp som inte är stressad. Pulsen är låg och en eufori har inträtt. Genom att äta blir man befriad från stress.

Kopplingen mellan födointag och energiförbrukning är asymmetrisk. Asymmetrin beträffande energibalansen är att en ökad energiförbrukning leder till ökat födointag, medan en minskad energiförbrukning inte leder till en minskad aptit!

Asymmetrisk= oregelbunden. Enklare förklarat är att ju mer du rör dig desto mer mat vill du äta. Men ju mindre du rör dig så påverkas inte intaget till det mindre utan intaget kan vara samma som vid hög aktivitet.

Fredrika föreläser och håller klasser/kurser samt har en promenadgrupp

Familjen Jansson är ute och förbereder fas 1.

Hungern har tre olika faser. 1) att hitta föda/att röra sig 2) att äta födan 3) att lagra energin från födan.

Det finns hungersignaler som stimulerar sökandet efter mat, medan andra stimulerar konsumtionen. Muskelaktiviteten behövs för att sökandet efter mat ska genomföras. Att fysisk aktivitet är ett fysiologiskt svar på hunger ses i uttalad form hos patienter med anorexi. Dessa personer har kraftigt förhöjda nivåer av flera hungerpeptider, bland annat av hunger signalerna ghrelin och neuropeptid.

 

Genom att man svälter förblir dessa patienter i fas 1) att hitta föda/ att röra sig. De går alltså inte vidare i fas 2 för att få en lättnad av dysforin(deprimerad,ledsen.olust) genom att äta mat. De befinner sig konstant i ett stadium med en drivkraft att röra sig och en kvarstående dysfori. Den ökade fysiska aktiviteten vid anorexi kan också ha en psykologisk förklaring, då jämfört med tvånget att gå ner i vikt genom en ökad rörelse.

När vi äter snabbmat går vi direkt in i konsumtionsfasen (2) utan att ge rum och tid för att söka efter födan (1).

Biologiskt räknar kroppen med att man ska leta efter maten, tillreda den och först därefter äta den.

Att gluffsa i sig en hamburgare snabbt gör att biologin inte hinner med! Ur den biologiska synvinkeln är våra hungersignaler fortfarande aktiverade när vi svalt hamburgaren. De behöver minst 30 min innan hungersignalerna lägger sig efter att vi ätit. Med det sagt så hinner du käka två hamburgare innan du ens förstått att du var mätt efter första halvan.

Under den tredje fasen lagrar vi den energi som utvunnits ur maten. För att den lagringen ska bli effektiv stängs kroppens muskelarbete av. Hjärtverksamheten och pulsen minskar.

Efter fas 3. kommer oftast disken.. 

Fredrika på tur med promenadgruppen

Med detta sagt så hoppas jag ni tar er en funderare över texten och, kanske hur ni äter. Slänger ni i er maten(det gör jag) eller tuggar ni ordentligt och länge. Fördelarna med tugga har vi ju gått igenom.

Min text kommer säkert väcka några frågor och funderingar vilket jag hoppas den gör. Det finns så mycket mer att skriva om som jag inte får plats med.. den här gången.

Hoppas vi stöter på varandra på TRÄNA.

Så länge säger jag.

Overandout/Fredrika


Tusen tack Fredrika säger Charlotte och Elisabeth.
Vi hoppas verkligen att Fredrika vill skriva fler gånger. Vi hoppas också att ni som läser, om ni känner någon med ätstörningar delar denna text.

PS: Vi säljer Fredrikas enormt goda müssli här på TRÄNA.

Tillbaka till översikten

2021-02-09
Kost (igen)


Som utlovat fortsätter vi att prata kost även i den här bloggen. Nu ska vi gå in mer på Hur, När och Vad. Som vanligt finns det många åsikter i frågan och vi skriver om det som vi tycker är mest logiskt och som vi tycker fungerar bäst för oss.

Vi börjar med frukost. Dagens viktigaste mål… eller?
Vi fick med oss från tidig ålder att frukosten är det viktigaste målet på hela dagen. Vi har inte varit direkt hungriga på morgonen men har tryckt i oss mackor och kaffe. När vi på senare år har läst mer så är det inte så himla viktigt med frukost. Helst ska du börja med att dricka rikligt med vatten och sen frukt. Fett ska du helst inte äta innan lunch. Fett är svårsmält för kroppen och därför är det inte snällt att starta med det. Spannmål kräver också hårt arbete för tarmarna och i synnerhet tillsammans med fukt, då det blir som en fin liten öl-jäsnings apparat i din mage.  Efter en natts sömn där du varit fastande i c:a 8h är det snällaste du kan göra mot din kropp att mjukstarta den, skölja igenom systemet och sätta en bra grund för dagen.

Hur man ska äta eller inte äta, det är frågan

Så här skapar man vänner för livet

Lunchen anser vi nog är det viktigaste målet mat. Ät så att du orkar resten av dagen. Det är inte bra att vara för hungrig så du kastar i dig mat. Det kan vara en utmaning för ”vanliga” arbetande/ studerande som har en lunchrast på c:a 30 min. Försök att få i dig något som inte bara ger omedelbar tillfredställellse utan som faktiskt ger dig en långvarig mättnadskänsla.


Vi kastar oss vidare till slutet på dagen. Många avslutar sina dagar med det största målet på dagen: Middagen. I medelhavskulturen så intas detta mål oftast så sent som vid kl 20, 21. Att äta som en medelhavsperson har länge varit väldigt trendigt och vi ska enligt den proppa i oss oliver, pasta och oljor. Super gott. Mer logiskt är dock de trenderna som förespråkar att inte vara för mätt när du lägger dig. Också då för att inte belasta matsmältningsapparaten när du ska sova och hela systemet går på lågvarv. Det blir helt enkelt ingen optimal matsmältning under natten.

Annan forskning säger att vi ska ha minst 12h fasta varje dag. Tex det sista vi stoppar i oss ska vara vid 20:00 och det första vi stoppar i oss vid 8:00 och att inga av dessa mål ska vara stora. Detta är något vi oftast följer själva (som vi skrev i förra bloggen är ingen av oss slavar under något utan försöker att göra det vi tror är bra till störst del).
Det är inte farligt att vara hungrig! Och kan du känna skillnad på hunger och törst?
Om vi går tillbaka ett gäng generationer så var mat betydligt mer svår åtkomligt och människan kunde gå rätt länge utan mat. Nu för tiden är det nästan farligt om man råkar vara hungrig. Men det är det ju inte. Tvärtom, vi mår faktiskt bra av att låta magen vila. Sedan är det en skillnad mellan att vara hungrig och att vara sugen. Tuggar man maten noga och får i sig vitaminrik mat så håller man sig ganska länge. Många av oss känner heller inte skillnaden mellan törst och hunger, kroppen skickar signaler och du kommer på att du inte ätit på ett tag och äter. Prova att dricka vatten förts. Vi behöver c:a 2 l vatten/ dag (viss del av vätskan kommer från mat) Har du koll på hur mycket du dricker?

Slurp slurp

En Noblesse = 131kca

Hur mycket ska vi äta egentligen?
En tumregel är att inte stoppa i sig mer än man gör av med. Att hålla koll på sin energiförbrukning och energiintag är tidskrävande men för den som ger sig in i det så är det också ett bra sätt att skapa förståelse. Ett citat från en av våra föreläsningar kommer här: ”visste du att det är lika mycket kcal i en jordnöt som i en km gurka?”. Det är faktiskt sant. Du kan med andra ord äta mer gurka än du klarar av utan att komma i närheten av din kcal förbrukning medans det räcker med en näve jordnötter för att ha uppnått ett dagsbehov av kcal. Slutsats: mängden mat är oväsentlig, det är produktens energiinnehåll som beslutar hur mycket av den som är passande att äta.
Här kommer förenklad liten guide när det gäller högt och lågt energiinnehåll:
Fettrik mat (kött, nötter, smör osv)= massor av kcal
Vattenrik mat (grönsaker, frukt, bär)=få kcal
Spannmål (havre, vete, råg osv)= mittemellan

Vi var på en föreläsning med Blossom Tainton för massa år sedan och hon sa en så oerhört bra grej: ”Stäng foderluckan ibland”. Vi behöver inte äta hela tiden, väldigt många saker vi proppar i oss är för att vi är vana vid det och att mat är lättillgängligt. Hade hjärnan fått bestämma så hade vi ätit massor av socker helst hela tiden för att vi får en ”high” av det. Hjärnan styrs ffa av socker och vår urhjärna har inte riktigt hängt med i evolutionen. Så det gäller att ha lite disciplin och inte lyssna på: MER MAT NU!

På tal om God och bra mat så kommer Fredrika Jansson gästspela i vår blogg nästa tillfälle. Hon är jätteduktig inom området kost och säljer också sin egengjorda musli här på TRÄNA.

Till dess, sköt om dig.
Varma Hälsningar från Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

Hjärtats Goda, utan tvekan världens godaste mussli

Att äta bra eller inte äta bra, det är frågan

2021-01-26
Kost

Ett så oerhört trist ord. Kost. Tycker vi iallafall. Det får oss att tänka på ett skolämne och pekpinnar. Mat, mycket bättre. När vi tänker på mat så blir vi glada. Nu älskar vi mat (helst om någon annan gör den).
Vi tycker att maten behöver få ett stort fokus och kommer därför prata mat i både denna och nästa blogg.
Detta behöver vi människor för att må bra: Bra mat, motion, sömn, nära relationer, meningsfull sysselsättning. Den som kan kryssa i alla 5 rutor är sannolikt lycklig.

I den här bloggen ska vi gå in på mat. Det finns 1. bra mat, det finns 2, dålig mat, det kan bli 3. för mycket och 4. för lite. Givetvis är alla 4 punkter individuella- till stor del. Det finns dock universella svar på 1 & 2 och hyfsat överskådliga svar på 3 & 4. Vi petar lite i del 1 & 2 den här gången.

Bra mat är mat du förstår
Bra mat är inte processad. Ju mindre någon har mixtrat med produkten, ju renare och bättre är den. Finns det en innehållsförteckning och den är lång= troligen dåligt för dig. Det gäller framförallt om innehållsförteckningen är fylld med ord du inte förstår. Om inte du förstår den så kan du garantera att din kropp inte gör det heller. Sedan finns det ord som vi kan tyckas förstå men som inte alls är bra. Tex Citronsyra. Det låter ju naturligt och bra, eller hur! Citronsyra är ett anti-mögelmedel som kroppen har stora besvär att göra sig av med.
Ett annat exempel är Rapsolja. Det är väl ändå naturligt tänker du kanske nu? Rapsoljor är oerhört processade och skadliga för kroppen.
Socker, här är en djungel. När du tittar på en innehållsförteckning och ordet slutar ordet på socker så är det socker. Slutar ordet på sirap, så är det socker. Står det Dextros, Inulin, laktulos eller malt, så är det socker. Det finns säkert ännu fler ord som betyder socker, men det är dessa vi har koll på.
En annan bra sak att veta om innehållsförteckningar är ordningen. Det som står först i en förteckning är det mest av i produkten, det som kommer som nr 2 är det som är näst mest av osv.

Dextros, Insulin, Laktulos, Malt= socker

Kroppen får jobba hårt med gifter från vår mat och vår miljö 

Varför behöver jag bry mig?
Du kanske känner dig helt frisk och käkar en massa mat med e-ämnen och andra suspekta ämnen i. Varför ska du då bry dig? För att du vill väl vara frisk och smart länge? Din kropp får jobba oerhört mycket med att försöka rensa bort skärp. Förutom det vi äter och dricker blir kroppen bombarderad av tungmetaller från luften vi andas, hudvårdsprodukter, schampon, sköljmedel till och med tandkräm.
Detta kan sätta stopp för massa saker i kroppen. Det kan vara att du tex har svårt att gå ner i vikt och det kan vara för att din kropp jobbar hårt med att bli av med gifter i din kropp. Det blir då en prioriteringsfråga för din kropp, göra sig av med gifter som är direkt farliga för kroppen eller att jobba bort fett som förvisso inte heller är bra, men som kroppen anser mindre skadligt än tex aluminium.
 Fettet har dessutom en annan uppgift och det är att lagra in gifter i kroppen, så det blir som att ”gräva ner” skadliga ämnen. Detta inbär också en stor risk för kroppen om den ska välja att göra sig av med fettet. Då måste ju kroppen också orka ta hand om de ”nedgrävda” gifterna.

Vi tror att de allra flesta vet ungefär vad som är bra mat och vad som är mindre bra och direkt dålig mat. Vi tror också att anledningen till att det säljs så mycket av den sist nämnda kategorin är för att den är så lätt tillgänglig och enkel att fixa. Tyvärr. Det är ofta också ganska billig mat. (och god mat). Vi kom över Food Pharmacy för några år sedan och det öppnade våra ögon väldigt mycket. Sedan har vi också nämnt Anthony William (Medical medium) tidigare och det öppnade våra ögon ännu mer. Men vad fasen ska man äta? Och hur ska man hinna ha ett jobb och en familj och fungerande liv? För det är tidskrävande, helt ärligt är inte matlagning en av favoritsysslorna och det blir ett problem.
Att inte äta något som är processat går, men… det blir inte några restaurangbesök, inget fredagsmys, inte några borta middagar så, hur gör man då?

Livsmedel med en indigriens är bäst för kroppe

Till och  med tandkräm innehåller skadliga ämnen för våra stackars kroppar  

Vi försöker tänka så här, i mesta möjliga mån äter vi ren mat som vi gör från grunden. Men vi har även utrymme för att rucka lite. Viss mat har fått stryka på foten pga. att vi vet hur mycket rent utsagt skit det innehåller. Även om Pringles chips är gott så kommer vi aldrig äta det eller ge det till våra barn. Det känns för fel. Och att kolla igenom ingredienslistan innan vi plockar ner något i vår inköps korg, har blivit mer regel än undantag att vi gör.
Vi har själva känt oss ganska lurade med vad vi har trott varit bra mat som visat sig vara skräp. Ett exempel är Light dricka, det är ju inte socker i det och då måste det väl vara bra? Men vid närmare koll på innehållet så är det allt annat än bra. Så vi har lärt oss att just öppna ögonen och vi hoppas att du som läser detta också får inspiration att göra det.

Håll inte andan till nästa gång, men se gärna fram emot nästa blogg som kommer 9é februari och handlar om mat, önskar ödmjukt Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

2021-01-12
Vad händer med vargen utan flocken?

Vi har funderat på vad som händer med folk. Innan covid-19 var det i stort sett varje vecka rapporteringar om den allmänna folkhälsan, hur mycket anti depresiva läkemedel ökat i försäljning och ofrivillig ensamhet. När covid kom har vi inte hört så mycket om detta. Försvann det? Vi har sökt efter statistik, men det finns ingen för år 2020 än.


En välbekant skylt nuförtiden

Vi passar på att få en oxytocin boast på arbetstid 

Vad händer egentligen när vi blir utan vår flock?
Vi har grävt fram lite material:


Enligt tidigare forskning är ensamhet en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning. Upplevd social isolering, dvs ensamhet, är kopplad till ökad risk för kroniska sjukdomar och dödlighet. *

Oj då, det var ju inte bra!
Vad säger man mer från den vetenskapliga sidan då?:

Ofrivillig ensamhet påverkar hälsan ända ner på cellnivå. Det visar sig att vår kropp reagerar ungefär på samma sätt på ensamhet som när den är utsatt för fara. Nivåerna av stresshormon ökar samtidigt som kroppens immunförsvar blir sämre på att hantera bakterie- och virusinfektioner.**


…kan detta vara en förklaring till varför det inte har varit effektivt med ”lock downs”?

Varför behöver vi flocken då?

Långvarig, ofrivillig ensamhet innebär en kronisk, lågintensiv stress, där det biologiska varningssystemet om att man bör söka upp sin flock är ständigt aktiverat. Det långvariga påslaget av stresshormoner är början av ett förlopp som kan ge högt blodtryck och inflammation i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och demens. Utöver detta innebär ensamhet en högre risk för depression.***

Ahaa, där kom depressionen upp. Här kommer mer om det:

Ensamhet kan vara skrämmande och väcka känslor av övergivenhet, otrygghet och nedstämdhet.  Bengt Brülde menar att ensamhet föder lidande som i värsta fall kan bli kronisk och som i sin tur skapar en kronisk ångest. Han tror att den här stressen är nedbrytande för hela människan. Samvaro har i sin tur en lugnande effekt på hela människan. ****

Spinning är toppen mot depression (och dessutom lätt att hålla avstånd)

Experiment på apor bevisar skadligheten av isolering

Ett foto på ett av de stackars barnen från ett barnhem i Rumänien

Det är ett faktum att isolering påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt. För att dra ner oss lite till i eländet kan vi inte låta bli att dela med oss av Harry Frederick Harlows (psykolog) forskning på apor:

Harry Frederick Harlow gjorde djurexperiment där apungar isolerades. De fick ingen närhet. Resultatet blev att de drabbades av rädsla, ångest, aggressivitet, de kunde inte förstå sig på socialt samspel. Aporna drog sig undan, kramade sig själva och vaggade.

Stackars små apor! Låt oss ta en sista tragisk ”forskning” och sedan lovar vi att muntra upp stämningen:

Detta hände de barn som förvarades på rumänska barnhem under diktatorn Ceausescus era:

Utan närhet och beröring förlorade de förmågan till kommunikation och att tolka andra människors känslor. Efter diktatorns fall adopterades många av barnen av kärleksfulla familjer. Man märkte då att de äldre barnen inte kunde reparera de skador på nervsystemet och psyket som barnhemmens brist på närhet hade skapat. De fick till exempel svårigheter med att skapa starka långvariga relationer med andra människor. Småbarnen (1-2 år) gick det bättre för. De kunde i viss mån reparera skadan.

Ovan var några smakprov på vad forskningen säger. Vi är flockdjur. Även den som kallar sig ensam-varg är beroende av sin flock och mår dåligt i längden av isolering. Att få vara helt själv med sina tankar är också nyttigt, men inte hela tiden. Det är ett av våra grundbehov att känna samvaro med andra människor.

Belasta sjukvården
Anledningen att isolering förespråkas på de flesta håll i världen beror ffa på att vi inte ska överbelasta vården. Hur vet vi att vi inte pga isoleringen kommer att på sikt överbelasta vården ännu mer? Eller att vi inte redan nu överbelastar vården mer pga att människors immunförsvar försvagats vilket gör dem sjukare? 

Arg ensam-varg

Gör inte så här...

Kan vi göra något?
En annan sak vi lagt märke till sedan pandemin är hur det sociala samspelet har förändrats till stor del. Folk ryggar för varandra - bokstavligen. Vissa tar upp armen i försvar när någon kommer för nära. Vilka signaler får vi av ett sådant bemötande? Om vi bortser från pandemin och föreställer oss nedan scenario:
Du går i affären och handlar och de du möter drar sig undan från dig. Du börjar lukta på din jacka och fundera på om du luktar illa, eller om du ser äcklig ut. Omedvetet och kanske medvetet får du signaler på att något är fel. Din flock stöter bort dig.  
Detta är givetvis katastrof för din hälsa. Vi vet ju nu att vi behöver vår flock och att vi behöver känna oss inkluderade.

Nu menar vi inte att du ska gå och krama varenda människa du möter. Självklart ska vi hålla avstånd i rådande tider men däremot kan vi lite  till mans tänka efter hur vi bemöter andra. Istället för att rygga undan och se skrämda ut kan vi välja att i så fall rygga undan med ett leende och varför inte säga något trevligt!

Tack för den här gången och ta hand om varandra!
Det är extra viktigt nu tycker Charlotte & Elisabeth


* Metaanalys publicerad 2010 i tidskriften PLoS Medicine 
**Mer text och länkar till forskningen hittar du här: Anna Sparre 4health.se

***Forskning av Peter Strang (professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet)

**** information från 1177.se

Tillbaka till översikten

Milla tackar år 2020 och väntar med spänning på ett nytt roligt år

2020-12-15

Nyårslöften

Sista bloggen för året! Det var i maj som Charlotte kom på att vi skulle börja blogga. Vi hade avslutat vårat bok-projekt och det kliade fortfarande i skriv-tarmen. Sedan dess har det hunnit bli 15 bloggar (inklusive den här) och vi har fått äran att få gästspel under hösten. Det är något vi tänker be om även i fortsättningen.
Ni som läser bloggen får givetvis också komma med önskemål om det är något särskilt ni vill att vi skriver om. Det är bara att maila.

Nu är det inte många veckor kvar på det här året och det är helt klart blandande känslor för år 2020. Vi har haft massor med roligheter för oss under året(och en del tråkigheter också såklart). Vi vill passa på att tacka Corona för ett år som fått oss att tänka till. Dels har det tvingat fram en hel del kreativitet (tex en blogg) och dels har vi fått en massa bra rutiner som är här för att stanna (städrutiner ffa). Vi har lärt oss hur man använder zoom och vi har blivit starkare, dels för att vi faktiskt fått mer tid att träna och dels mentalt. Att låta sig ätas upp av oro är lätt och att våga vägra se situationen som hopplös har varit en nyttig mental utmaning.

Milla vet hur man njuter av livet

Milla vet också hur viktigt det är att vila upp sig

Allt går i cykler, inget är för evigt och inget ska vara för evigt. Det är okej att ta en paus. Att ta helt och hållet ledigt och njuta av andra miljöer, familj, vänner, god mat och ovanor. Trixet är att inte tillåta minsta uns av dåligt samvete utan verkligen njuta till fullo. För att sedan längta efter att komma in i vardags-lunket igen och ta tillbaka eller skapa goda vanor.

Det tar oss naturligt vidare till den här tidens snackis: Nyårslöftet. Ni känner säkert alla till statistiken på hur många nyårslöften som hålls.. inte många. Energin verkar ta slut redan i februari, mars. Om du på alvar har ett nyårslöfte som du vill hålla så kommer här nu några tips hur du kan göra för att nå hela vägen:

Exempel på nyårslöfte: gå ner 10kg

1. Formulera det tydligt och använd ordet ”ska” istället för vill/borde/har som mål/strävar efter=
 Jag ska gå ner 10kg (för du ska väl?)

2. Bestäm när de ska ske, var specifik: 2021-12-31 ska jag väga ___kg
Se över din status just nu. Är det vikten som är målet är det enkelt: gå och väg dig och skriv upp (om du har viktmål ska du också mäta dig).

3. Skriv upp varför du vill uppnå ditt mål: Jag vill gå ner 10kg för att jag känner mig inte hemma i min kropp och känner att min vikt begränsar min rörlighet och min ork. Jag älskar min kropp och vill göra det här för att kunna leva länge, må bra och ge min kropp den kärlek den förtjänar.

"Jag ska börja äta mindre och börja träna... sen"

Trandin funderar på om hennes nästa nyårslöfte ska bli att ta körkort

4. En plan. Skriv ner det som måste ske för att du ska kunna uppnå ditt mål. För at återgå till vårat exempel: Bättre kost: nyttigare måltider, mindre portioner, ta bort godis och kakor på vardagar (det man inte har hemma kan man inte äta…), en fasta dag varje kvartal. Motion: jag ska träna någonting varje dag efter jobbet, jag ska ta en kort promenad varje lunch.

5. Medbrottsling. Berätta för så många du kommer på vad ditt löfte är. Be någon du känner att vara en person som du ska rapportera till och som också vågar säga till dig om du verkar tappa gaisten.
6. Sätt delmål. Gå igenom din lista (punkt 4) och planera in samt sätt delmål tex den 31 Mars ska jag ha gått ner 5kg, den 30 juni ska jag ha gått ner ytterligare 2,5kg, den 30 sept ska jag ha gått ner ytterligare 1,5kg och den 31 dec ska det sista kg vara borta och min vikt är då____kg.

Håller du dig till ovan så har du ett recept på framgång. Ovan modell går att använda till vilka mål som helst.

Vi var inne på just målsättning i en av våra tidigare bloggar så kolla gärna in den för att få mer tips och idéer.
"Less is more" är ett talesätt som är oerhört bra att ta till sig. Det kan vara väldigt lätt att bli medryckt i stundens hetta, du blir inspirerad av något du läst, sett eller hört och kommer på att du vill bli smal, sund och snygg, helst igår. Så du börjar träna, springa, slutar äta socker och mjöl, dricker 2 l vatten innan frukost och mediterar en timma. Det håller oftast inte så bra. Det gäller att till viss del smyga in grejer. Gå upp lite tidigare på morgonen, få till ett par 3 träningspass i veckan, drick en halv liter vatten innan frukost, meditera 10 minuter och när de sakerna satt sig så kan du lägga till ytterligare.

Och kom ihåg: Nothing changes if Nothing changes!

Nästa blogg kommer 12 januari och till dess önskar vi dig en God Jul och ett Gott Nytt År!  

Tillbaka till översikten

Trandin har gjort sig nyårs fin

2020-12-01

Ett popsnöre som gärna får discoben


2016 var ett mycket osäkert och utmanande år i mitt liv. Hade ett par år tidigare bytt yrkesbana, från industriarbetare sedan hälsocoach och nu var jag färdigutbildad folkhälsostrateg. Bland det första jag sökte upp vid inflytt till Tranemo var gymmet!! Både fysisk och psykisk hälsa har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Fysisk aktivitet, både i form av promenader, löpning och mer intensiv gymträning, har funnits i mitt liv sedan jag var riktigt liten. Fotbollskarriären startade tidigt 80-tal i IFK Örbys pojklag. Testade både basket och ishockey. Sedan 20-årsåldern har jag gymmat mer eller mindre året runt. Har även alltid varit mer ute än inne sedan barnsben – spring i benen och alltid ett driv att prestera.

Drivet att prestera gjorde att jag i 20-årsåldern satte upp ouppnåeliga mål och även sådana mål som jag inte ens innerst inne ville nå. Stressen ledde som en faktor till återkommande depressioner under lång tid. Jag har jobbat hårt genom åren med att lära mig njuta av processen och inte bara att nå ett mål. Jag har även blivit mer medveten om att det är viktigt för helhetshälsan att ha mål som är mina och inte vad andra tror och tycker att jag bör eller ska göra. Jag ställer allt oftare frågan till mig själv – vad är viktigast för mig just här, just nu? Sedan ett par år är jag även diplomerad mindfulnessinstruktör.

På äldre dar har jag även provat streetdance, zumba, kultur såsom oljemålning, låtskrivarkurser med mera. Dansen och musiken påminner mig om att taktkänslan är i behov av utveckling. Därför fortsätter jag spela gitarr, sjunga och även utmana mig i stepmoment med takt. Ett medvetet mål är att någon gång spela egenkomponerade poplåtar för publik.

En god vän kallar det discoben – när en muskel skakar då den utmanas i en rörelse och stärks. Variation, både i form av fysisk aktivitet och att se och uppleva saker. Till att utmana både kropp och sinne, se helheten. Att vara nyfiken, allt oftare vara här och nu och att inte jämföra sig med andra.

 

Våga prova, sträck dig utanför comfortzonen.

Våga få discoben, även om du är ett popsnöre!
Karin Eliasson


Tillbaka till studion: Tack så mycket Karin för denna tänkvärda blogg. Vi hoppas att du som läsare blir lika inspirerade som oss att tänkta till om vilka mål vi sätter och se till att de gör oss nytta och nöje, inte prestationskrav och ångest. Att ta sig ut utanför sin comfortzon är nog det  mest utvecklande man kan göra för sig själv.


Nästa blogg blir den sista på det här året. Vi kommer att blogga om året 2020, jultiden och nyårslöften.


Njut av december och ha det bäst önskar:
Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-11-17

Förebilder


Vi har alla förebilder. Både medvetet och omedvetet blir vi imponerade, inspirerade och fascinerade av andra människor. Människor är ju helt fantastiska och har genom tiderna kommit med nya uppfinningar, tankesätt och talanger som fått utvecklingen att gå framåt och också inspirerat den enskilda människan till att växa.

Det är bra att ha förebilder. Ibland är det som krävs för att bryta upp en dålig vana eller få modet till att gå utanför sin komfort zon. Vi ska i den här bloggen berätta om några förebilder vi har samt hur du själv kan använda förebilder på olika sätt.

Vi har mängder med förebilder inom olika områden. Mamma och pappa är förebilder dels i hur de är och varit som föräldrar och dels deras unika historier om att ta chanser i livet och att de yrken de valt har varit deras intressen. Detta har sannerligen inspirerat oss. Andra förebilder har kommit och gått, varit relevanta och blivit mindre relevanta. De har dock alla när vi tänker tillbaks bidragit till den personliga utvecklingen på ett eller annat sätt.
Fram tills för några år sedan tänkte vi dock inte på förebilder på detta sätt utan det var omedvetet. Efter studier i NLP blev det dock tydligt hur det går att använda förebilder på ett medvetet och mer effektivt sätt. Nämligen att använda sin förebild för att nå mål, hitta självförtroende i en jobbig situation eller tom lösa en konflikt på ett bättre sätt. Det finns ingen gräns för hur man kan använda sig av sina förebilder.

Mamma och Pappa, ständiga förebilder

Sara Blakely, framgångsrik affärskvinna och given förebil

En gemensam nämnare för våra förebilder är genuinitet. Att förebilden lever som den lär och är autentisk. Detta har också gjort att vissa förebilder fallit ur kategorin när det inte verkar stämma. Ett exempel på det var en Yoga lärare som inspirerade med bra klasser och föreläste om yogans historia och innebörden av att vara en yogi. Att vara en yogi innebär bl.a. och framför allt att praktisera icke-våld. Det är t.ex. därför du alltid får vegetarisk mat om du är på ett seriöst yoga-event. Att döda är den värsta graden av våld. När vi några månader efter att ha lyssnat på yogaläraren träffade hen på stan tuggandes på en tjock-korv föll hen ner från sin förebildstron i samma tugga. Nu ska vi tillägga att vi pratar förebilder, inte vad vi tycker om människan i fråga.

Här kommer några praktiska tips om hur du kan använda dig av förebilder. Igen, ett exempel:
En av våra förebilder är Tony Robbins. Han är en enormt karismatisk föreläsare som pratar från hjärtat och bokstavligen sprutar ut positiv energi. Innan vi hade vår första föreläsning var vi båda väldigt nervösa. Dels för att det var helt nytt och dels för att vi så innerligt ville att publiken skulle bli inspirerade så som vi en gång blev av ämnet postural terapi/connect&correct. Det vi gjorde var att föreställa oss hur det kunde tänkas att kännas att vara Tony: känslan i kroppen, självförtroendet, energin och att sedan plocka upp det när helst nervositeten började knacka på axeln. 

Tony Robbins

Pete Egoscue, grundaren av postural terapi

Ett annat exempel var när min dotter hade en gnäll period och jag kände hur hon lockade fram det allra sämsta i mig. Jag förberedde mig innan hon vaknade med att fundera på vad en kompis till mig skulle gjort. Denna kompis är alltid glad och har så mysigt med sina barn. Jag tänkte att hon nog hade skapat stämning och gjorde detta: tände levande ljus, satte på klassisk musik, lade upp frukosten fint och satte sugrör i o’boyen. När jag väckte henne klappade jag henne på kinden och bar in henne till sin plats. Det blev en fantastisk morgon för oss bägge och jag har fortsatt så varje morgon (förutom när jag försover mig).

Ett tredje exempel gäller en träningsförebild: Siri Linley. Vissa dagar vill jag bara titta på film och käka chips (och choklad... alltid) och då är det toppen att plocka fram Siri. Hon började som La-crosse atlet och sadlade om till Triathlon i 30 års åldern trotts att hon inte kunde simma, för att senare vinna medalj efter medalj. Så en dag då motivationen är låg så laddar jag upp med Siri-energi och hennes målmedvetenhet. Tänker mig in i hennes envisa sinne och hör hennes peppande röst i mig.

Siri Lindle

Brigitte Bardot, bl.a. förebild för sina insattser för djurens rätt.

Detta var några exempel. Nu gäller det bara för dig att tänka ut några inspirerande personer som passar att inspireras av i olika sammanhang. Det fina med förebilder är att det finns så många och att hur många som helst kan ha hur många som helst. Dessutom behöver en förebild inom tex träning inte vara en förebild i konfliktlösning och en förebild inom kostvanor behöver inte vara en förebild inom föräldraskapet. Det är som en godisbutik där du själv väljer vilka godbitar du vill lägga i din påse.

Nästa vecka ska en annan av våra förebilder gästblogga igen: det är Karin som kommer att berätta om sin resa med träning och vi tror många kommer att känna igen sig och också bli inspirerade.

Till dess, ta hand om dig och håll dig inspirerad önskar Charlotte och Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-11-03
När du tappat suget


Det kan vara pga en skada, en tråkig händelse, en semester eller ren och skär tristess… Vi tror vi talar för alla när vi säger att det finns perioder då du kort och gott inte kan förmå sig till att träna. Vad gör du då?

Du vet att du borde, du vet ju faktiskt att du kommer känna dig och må bättre när du gjort det, men du kommer på så många ursäkter och hamnar istället framför tv’n och äter chips. Det får dig att må ännu sämre men nästa dag blir samma sak och sen har en och två veckor gått och du har tappat ditt momentum. Grattis, du är mänsklig vill vi först och främst säga. Och det finns hopp.

Det är lätt att fastna i det här läget och då gäller det att ta tag i saken

Det finns olika saker att göra, du kan tillåta dig att ha en dag eller några där du faktiskt inte tränar och är du en tränande person så kommer din kropp skrika till dig att det faktiskt är dags att masa dig ur den där soffan och börja röra dig. Du kan tvinga dig till gymmet. Många gånger är det största motståndet att faktiskt ta sig till träningen och när du väl är på plats så blir du -förhoppningsvis- påmind om att det faktiskt både är kul och skönt.

Något som är bra att göra när motivationen är låg är att ställa sig själv ett antal frågor:
Hur vill jag må? Vad kan jag göra för att må så? Hjälper det mig att träna? Hur kommer jag att må efter att jag tränat? För vem tränar jag (är det för min skull)? Vad vill jag uppnå med min träning?
Om jag inte tränar hur kommer jag att må då? Om jag tränar, kommer jag då att vara nöjd med mig själv?

En annan metod som är bra att ta till är perspektiv. Om jag inte tränar och fortsätter att inte göra det, hur kommer mitt liv då vara om 5 år? Om jag tar tag i min träning och fortsätter med regelbunden träning, hur kommer mitt liv se ut då om 5 år?

En av de bästa grejerna vi vet är att prova något nytt. Kanske har du fastnat i en rutin som inte längre känns utvecklande eller utmanande (läs gärna blogg inlägget om vikten av vikten) och det helt enkelt är därför som suget mättats. Du kanske ska prova en spinning klass eller någon annan grupptränig. För det är mycket svårare att ge upp mitt under en klass än det är att avbryta sin egen träning när du är själv i gymmet. Och vanligtvis så vill du inte avbryta mitt under en klass för att det är så kul.

Sätt ett mål är en bra grej med. Det kan vara allt från att bli smalare, lyfta tyngre, springa snabbare eller längre till att kanske köpa ett par skor eller bo på hotell. En klar fördel är att involvera någon annan i ditt mål också så du har någon att ”redovisa” ditt mål för.

Charlotte sätter mål för sin träning

Efter att ha pratat av sig så hittade Milla och Trandin åter lusten till att träna och vågade dessutom prova något nytt. Se så kul dom har nu!

Inspiration är bra och det finns många inspiratörer. Instagram är full av tränande människor inom alla kategorier. Är det tex yoga du vill träna så kan det var kul att följa folk med yoga konton och se vad de gör och vad de kan göra. Då kanske det väcks en tanke att ”de där vill jag med kunna” och du har hittat motivation.

Ibland kan det vara så enkelt att du bara behöver någon att prata med. Berätta för någon om hur du upplever din tristess, vad som orsakade det och bara få prata av sig om din upplevelse. Lätta ditt hjärta kort och gott.

Vi önskar alla att det vore lika enkelt att hitta tillbaka till suget för träning som det är att hitta tillbaka suget för att dricka ett glas vin med en god vän eller kosa ner sig med en bok. Men livet är orättvist på det viset.

Vi hoppas att du genom att läsa denna blogg fått lite sug till att träna.

Nästa gång kommer vi att skriva om förebilder.

Till dess, ha det så bra önskar Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-10-20
Ellinor pratar Yoga


Vi tror nog nästan alla som är intresserade av träning någon gång har kommit i kontakt med yoga och i denna bloggen kommer Ellinor att skriva om just yoga.
Vi lämnar över tangentbordet till henne och önskar er trevlig läsning.

Jerry Hall med sina långa ben

Året var 2006 och jag hade en nyinköpt dvd-skiva i handen. ”Yoga med Jerry Hall”, en i mängden av dvd skivor med kändisar som hjälper oss vanliga dödliga att komma i form.

Jag hade varit nyfiken på yoga i flera år, jag tilltalades av musiken, rökelsen, chantingen men framförallt möjligheten att bli vig!

Jag kom hem till vårt kalla hus i Yorkshire, gick ut och hämtade kol (jag vet! Det är knappt någon som tror på mig), så jag kunde tända öppna spisen och få igång värmesystemet i det råa huset från 1700-talet.

När värmen börjat sprida sig i huset började jag förbereda för mitt första yogapass, jag tände levande ljus och tände rökelse, jag startade tv`n och satte i dvd filmen, förväntningarna var höga!

Jag försökte göra övningarna som den långbenta och vackra Jerry Hall gjorde och jag kände mig som en stel elefant trots att Jerry gång på gång uppmanade tittaren att inte ge upp och att det krävs att man gör övningarna minst tre gånger innan kroppen känner igen rörelsemönstret.

När det var dags för Shavasana (avslappningen), stängde jag av, nu hade jag gjort yoga och jag kände mig stolt.

Varje dag antingen före eller efter jobbet (jag jobbade som reseledare för ett Norskt resebolag), gjorde jag Jerry Halls yoga. Det hände saker i kroppen, jag blev vigare och starkare, men jag ville veta mer, jag ville bli en riktig yogi och började gå på olika yoga pass.

Ellinor yogar vid kusten

Yoga i TRÄNAs lila sal

Det tog mig ett par år innan polletten trillat ner angående avslappningen. När jag väl insåg att den svåraste asanan var Shavasanan, inte de akrobatiska ställningarna började jag förstå yogan.

Det är först när du helt kan slappna av både i sinne och kropp som du verkligen tillgodogör dig yogan.

En annan viktig del som tog många år att verkligen förstå var att yogan inte är blodigt allvar, missförstå mig rätt, yoga är allvarligt, jag ska försöka förklara nedan:

Din yogaträning är som ditt liv, ibland känns det mindre roligt, ibland är det svårt att koncentrera sig. Vissa dagar har man svårt att släppa taget om det som hänt eller det som väntas i framtiden. Allt är okej, jag är inte en sämre människa för att jag idag inte lyckades fokusera under passet. Jag har däremot vuxit som människa för jag observerade att jag inte koncentrerade mig!

Det jag försöker förmedla på mina klasser är att det ska vara roligt att göra yoga, ibland är det faktiskt helt okej att komma ut ur yogabubblan och skratta eller säga något!
Yoga handlar om balans, balans mellan flöde och stillhet, muskelträning och stretch, uthållighet och avslappning och allvar och komik!

Yogan är ju som jag skrev tidigare meningen att förbereda dig på livet, vi tränar uthållighet och vi tränar på att inte agera direkt vid första impulsen utan att först reflektera. Ibland i jobbiga situationer kan det vara frigörande att skratta, det kan göra livet enklare, eller hur?

Jag är så tacksam över att jag började träna yoga, det har verkligen förändrat mitt liv, både kroppsligt och själsligt. Jag är djupt tacksam över alla fantastiska yoga lärare som hjälpt mig att komma djupare i min träning. Det är inte längre vigheten som är fokus för min yogaträning utan att hitta in i mig själv, vigheten kommer som en bonus och det är inte därför jag gör yoga längre.

Allvar och komik, bägge hör hemma i yogan och livet

En liten solhälsning

Jag hade kunnat skriva en bok om mina upplevelser och min utveckling tack vare yogan, men nu är det här en blogg och jag har valt ut ett litet smakprov, om jag ber Elisabeth och Charlotte snällt kanske jag får lov att skriva igen framöver.

Jag hoppas att jag som instruktör lyckas dela och sprida min glädje och respekt för yogan.

Jag hoppas också någon läser detta som aldrig testat yoga vill komma på ett av Tränas yogapass, antingen med mig, Lena, Charly eller Elisabeth.

Namaste

Ellinor

Väl talat (skrivet) tycker vi och tar tillbaka tangentbordet för att börja med blogg 12 som handlar om när du tappat suget till träningen.

Till dess:
Allt gott önskar era tillgivna Charlotte & Elisabeth


PS: Vi är rätt snälla så vi ger dig gärna ordet igen snart Ellinor (plats för smiley).

Tillbaka till översikten

Här är Tord

2020-10-06
Vi intervjuar vår PT: Tord

2017 var året då vi fick äran att lära känna Tord. Han kom till Tranemo glad, energisk och vältränad och blev introducerad för oss via sin fru. Han började med att hålla ett gästpass hos oss för att senare arbeta på TRÄNA som PT och instruktör. Vi vet att alla ni som har varit PT kunder eller som går på Tords pass är oerhört nöjda. I denna blogg tar vi tillfället i akt att få ännu fler att lära känna Tord samt få mer kött på benen angående vad en PT gör.
Intervju dags!

Vem är Tord?
Ja, vem är jag egentligen.... Jag är lite av en mångsysslare och tidsoptimist. Alltså jag tycker om att göra det mesta men mitt huvudsakliga arbete är som omvårdnadspersonal inom äldreomsorgen i Tranemo och jag utbildar mig just nu till undersköterska. Jag bor i Tranemo tillsammans med min fru Jenny och ett bonusbarn, jag har två barn och två barnbarn som bor i Borås.
Jag älskar att träna och jag älskar att se förändringen hos mina kunder. Att se någon känna glädje och stolthet över sin egen prestation är fantastiskt oavsett om det är på gymmet eller på ett äldreboende.

Hur halkade du in på att bli PT?
Jag var NLP-coach under några år och kände att jag behövde utöka min kunskap om människokroppen och vad fysisk aktivitet kan göra för människans hälsa. Att bli personligtränare var ett steg mot mitt mål.

Funderar han ut en ny övning till dig tro?

En skön liten sidoplanka

Vad är en PT?
För mig är en personligtränare någon som lägger upp och genomför individuellt anpassad träning för sin kund. En personlig tränare måste ha kunskaper inom anatomi, fysiologi och näringslära för att lyckas, det krävs också en hel del pedagogik så att den personliga tränaren kan lära kunden att träna själv.

Hur jobbar du?
Mitt mål är alltid att kunden skall bli självständig i sin träning. Genom att öka kundens kunskap om träning, hälsa och dess effekter på kroppen så kommer kunden förstå hur viktigt det är med fysisk aktivitet.
En viktig del i mitt arbete är att få kunden motiverad till att träna och för att lyckas med det så måste jag som personligtränare veta varför kunden vill träna och vilka förutsättningar kunden har för att träna.
Träningsteknik och val av träningsform är av yttersta vikt, kunden skall ha roligt samtidigt som svetten sprutar.

Varför tycker du att träning är viktigt?
Fysisk aktivitet är viktigt för alla och i alla åldrar för att kunna ha ett funktionellt och hälsosamt liv.
Det viktigaste är att må bra och njuta av livet samtidigt som jag tränar, för att om jag inte njuter av livet samtidigt som jag tränar så kommer jag snart att tappa motivationen till träningen.
Jag vill kunna vara fysiskt aktiv när jag blir pensionär och för att kunna vara det så tror jag att jag måste underhålla kroppen kontinuerligt hela vägen fram till pensionen.

Hur många PT timmar behöver man?
Det varierar lite men för de flesta så behövs det ungefär 10 timmar. Detta är för att man skall hinna lära sig en bra träningsteknik och grundövningar.

Vad är roligast med att vara PT?
Det roligaste och bästa är att jag får möjligheten att följa förändringen hos kunderna. Jag får ju möjligheten att se kunden utvecklas fysiskt och även den mentala förändringen är oftast stor. Ett exempel kan vara att någon kommer och vill ha hjälp med att förbättra sin kondition för att doktorn säger att de måste. Att sedan efter några månader få höra från kunden att hen kanske slutat med blodtrycksmedicin och att hen har fått en helt ny insikt i vad livet kan innebära för en som är frisk är fantastiskt.

Han behöver nog fler än 10 PT timmar..

Tord gör armhävningar och "flygplanet"

Vad tycker du själv bäst om i träningsväg?
En allsidig och varierande träning tycker jag om.
Om du tränar efter samma upplägg eller på samma sätt under en längre tid så anpassar sig kroppen efter det och du kommer inte få ut så mycket av din träning, så en varierande träning är viktigt för att lyckas.

Vad är ditt bästa tips för den som vill förbättra sin styrka?
Kroppsträning är ett för mig perfekt träningssätt, vid kroppsträning ökar du styrkan i hela kroppen proportionellt och kan träna både kondition och styrka. Tabata och HIIT är mina solklara favoriter.

Tillbaka till studion:
Tack Tord för intervjun. Vill du ha PT med Tord så kan du klicka här för mer info och kontakt.
Nästa blogg kommer att handla om Yoga.
Ta hand om er och njut av färgerna i naturen önskar Charlotte och Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-09-22
Vikten av vikten


Hur ska du egentligen träna?
På den frågan finns- enligt oss- inget rätt svar. Du har förmodligen andra mål med din träning än din kompis, sambo, kusin eller arbetskamrat och den enda som bestämmer hur du vill träna är faktiskt du själv.
Men givetvis finns det lite mallar som bevisat sig vara effektiva. Här på TRÄNA har vi gymintro på schemat 2 ggr/ vecka. Vi träffas då och går igenom främst vår maskinpark så att du vet vilka inställningar och vikter som du kan börja med. Vår generella rekommendation är att jobba 2-3 set med 10-15 repetitioner. Är du novis på gymmet och vill märka skillnad hyfsat fort så är det en bra start.
De allra flesta som kommer hit och kanske inte har tränat på ett tag brukar få en ordentlig träningsvärk redan efter gymintrot även om de inte kört just 30 repetitioner av övningarna. Men redan andra gången så märker de flesta skillnad och det är så häftigt att kroppen svarar så fort.
Sen då? När du kört ett tag så slutar du får träningsvärk och du upplever att det inte händer så mycket mer. Grattis du har blivit starkare. Kroppen har vant sig vid det nya och du behöver en utmaning för att utvecklas.

Kombinerat utfall med axelpress är en fantastisk funktionell övning för både ben och axlar.

Att variera sig är ett bra sätt att väcka musklerna tex genom att växla mellan att göra rodd i maskin och i kabelmaskin.

Vi presenterar: Träningscyklerna!
3 stycken cykler som du med fördel kan följa för att hela tiden bli starkare.
Cykel 1: Uppbyggnads fasen (grundträning). Du kör 2 eller 3 set med 15 repetitioner och bygger här grunden. I den här fasen är tekniken i fokus.
Cykel 2: Styrke fasen (hypertrofi), när du kört c:a 6 v i uppbyggnads fasen är det dags att stärka upp dig. Då kör du 2 eller 3 set med 8-12 repetitioner. Du kommer förmodligen känna träningsvärk igen när du kommer hit.
Cykel 3: Uttröttningsfasen (Max-träning). Du är nu inne på c:a v. 13 i din träning och nu ska du plocka på. Här kör du svin tungt och få reps. 2 eller 3 set här också och med 1-3 repetitioner.


Efter denna fas börjar du om på uppbyggnads fasen igen och fortsätter på detta vis med en ständig ökad styrka.
När du jobbar enligt ovan upplägg blir du starkare. I den första cykeln sätter du din teknik och noterar vad du tar för vikter. I den andra cykeln växer musklerna i omfång och i den tredje cykeln får du din råstryka så att när du börjar igen i cykel 1 så kommer du att orka mer vikt där, mer vikt i cykel 2 och mer vikt i cykel 3 osv.

Vikten av vikten: För att få dessa resultat finns dock en liten klausul: vikten. Du måste matcha vikten med repetitionerna. Om du är i cykel 2 och gör dina 8 repetitioner, men du orkar egentligen göra både 12,13 och 14 repetitioner med den vikten, då är du i fel cykel. För att förbättra din styrka behöver du alltså ha en vikt så tung att du (givetvis med rätt teknik) endast orkar göra minst 8 repetitioner men inte fler än 12 repetitioner med den vikten.


Vikten av vila: Mellan varje omgång så behöver du vila. Ju tyngre (mer utmanande) du kör desto mer vila. I cykel 1 behöver du förmodligen bara ställa dig upp, skaka av lite och sedan börja igen med nästa omgång. I cykel 2 behöver du något längre paus, kanske 20-30 sek och i cykel 3 behöver du förmodligen mellan 1-3 min vila mellan omgångarna.

Charlotte väljer vilka hantlar hon ska ta i bicepscurl.

Framsida lår, en älskad och hatad maskin.

Nu ska vi lägga handen på hjärtat! Vi gör inte detta. Helt enkelt för att vi gillar variation och vi älskar gruppträning.
Givetvis kör vi gymträning men den ser i regel ut så här:
Vi väljer 3 maskiner, kör en cirkel träning på dessa c:a 20-30 sek per maskin och i 2-3 varv sedan tar vi 3 nya maskiner och repeterar tills vi anser oss klara.
Varför berättar vi detta?
Jo för att träning kan se så otroligt olik ut och som vi nämnde i början, din träning och dina mål är inte allas mål. Träna som det passar dig.
Ok… så hela detta blogg inlägget är meningslöst?
Verkligen inte, träningscyklerna är studerade, granskade och bevisade för att få resultat. Men när allt kommer kring så är det dig det ska passa. Det är enligt oss otroligt bra att ha kunskap om vad som händer och kanske det som inte händer genom att få en förståelse om hur din kropp fungerar och svarar på din träning.

Det finns förstås en väldig massa olika träningsupplägg och ovan är just för att öka i styrka. Andra populära upplägg som brukar användas för att få musklerna att väckas till liv är ”negativ träning”, ”superset”, ”Förbrännings-upplägg” osv.

 

Ha för vana att utmana dig själv. Känner du att du inte längre får träningsvärk eller att det inte händer något så kan det vara en god idé att rannsaka din träning och ta hjälp av cyklerna. Är du en grupptränare så ta något extra kilo på skivstångspasset, håll plankan några sekunder längre på MRL’n och jobba några fler reps på tabata passet än du brukar.

Gå utanför din komfort zon helt enkelt. Det är där du växer.


I nästa blogg kommer TRÄNAs PT, Tord att göra ett gästspel.
Njut av resten av september och träna tungt,
önskar Charlotte och Elisabeth

Tillbaka till översikten

Den absolut tråkigaste styrketräningen av alla: plocka undan efter andra...

STT 2009-04-02

2020-09-08
Begynnelsen

2009 jobbade Elisabeth som chefssekreterare på Astra Zeneca och Charlotte hade fastnat på ytterligare ett kundtjänst-arbete. Det var inte det vi ville göra.
På Charlottes födelsedag 2009 träffades vi och firade dagen. Charlotte hade då precis fått reda på att det fanns ett gym i Tranemo som gått i konkurs. ”Det kan ju vi ta över” sade Charlotte, mest på skoj kanske. Men Elisabeth sade: ”JA! det gör vi”. Sagt och gjort.  Följande veckor satt vi i telefon varje tillfälle vi hade för att ta reda på mer om hur vi nu skulle gå till väga. Det var inte helt okomplicerat och många var de gånger vi sade: Vi skiter i det här. Vi fick inte något banklån och vid den tiden kostade det 100 000 SEK att skapa ett aktiebolag. Så ”hej då sparkonton” och ”hej ovissa framtid”. Men vi visste att det här var helt rätt.

Träning har alltid varit vårt huvudintresse, men att gå från intresse till att arbeta med det på heltid var ett väldigt stort steg. Vi fick en helt ny respekt för alla egenföretagare. Diverse glåpord fälldes till institutioner som verkar göra allt vad de kan för att man inte ska starta företag. Men tanken på vad vi skulle starta, gjorde att vi verkligen drev igenom det. Vi hade tränat mycket på gym innan och vi kände att vi kunde göra det här och göra det jäkligt bra. Vi visste vad vi själva ville ha, vad vi uppskattat och vad vi ibland saknat när vi varit medlemmar själva.

Ett foto från vår första "Lucia-spinning"

En dag i synnerhet var vi nära att ge upp. Vi hade gjort allt enligt konstens regler och så ringer det. En myndighet som berättar att för att få driva gymverksamhet måste vi ha ytterligare ett tillstånd som kostade pengar och som vi inte hade. Suck. Vad gjorde vi: gick och lade oss, sov (trots att det var mitt på blanka dagen) och sedan tog vi tag i det.

Att dra igång en träningsanläggning i april är inte bästa tiden, väldigt många vill börja träna antingen i januari eller i augusti, det var dessutom en liten ekonomikris denna period. Plus att majoriteten trodde att vi var samma företag, som just gått i konkurs. Det förra gymmet hade inte gjort konkursen helt schysst. Det var som ni förstår ganska mycket som talade emot oss. Men april kom och vi öppnade dörrarna till TRÄNA. Vi fick 3 medlemmar på öppningsdagen och i slutet av våren hade vi c:a 40 medlemmar. Vi hade utgifter på c:a 70 000 i månaden och fick in runt 7000 kr på våra medlemskap. = ingen lön. För att dra ner på kostnaderna så gjorde vi allt vi kunde komma på: tog bort en del av maskinparken, hyrde inte en viss del av byggnaden, stängde av el när det var stängning, rotade upp begagnat kontorsmaterial och tog saker hemifrån.

Hur klarade vi det? Ingen aning. Eller jo, som tur var hade vi bägge två varit små spargrisar innan vi blev företagare samt att vi extra knäckte med andra jobbuppdrag under tiden. Allt vi hade sparat och allt vi fick in på extra knäck gick till att betala räkningar. Mamma och pappa gav oss mat, husrum och kärlek som alltid.

Som tur är har mamma sparat alla tidningsutklipp, annars hade det blivit skralt med foton i den här bloggen

TRÄNAs första gym-bäbis: Pumi

Charlotte skriver: Jag hade provat säkert 40 olika jobb innan vi öppnade TRÄNA. Jag har alltid gillat service yrket och provat hotell, resturang, kundtjänst, personal ansvarig, black jack dealer, lager, administration etc. Det har alltid varit väldigt spännande att prova nya grejer, men efter c:a 6 mån på resp. arbetsplats har jag känt en mental klåda och en känsla av ” är det här allt?”. Tanken på att fastna någonstans har verkligen skavt och jag var hela tiden på jakt efter något mer. Träning har alltid varit det som motiverat mig. Men att jobba med det hade jag faktiskt inte tänkt på. Mer än att hålla en gruppträning eller dansklass på fritiden. Idéen av att starta ett gym hade nog vare sig Elisabeth eller jag kommit på själva. Men i och med att det så lägligt fanns ett gym som gick i konkurs så blev det helt plötsligt självklart.

Elisabeth skriver: Min dröm när jag var yngre var att bli artist. Först var det konstnär jag ville bli. Sedan hittade jag dansen och ville bli dansare. Jag fick hela tiden höra hur det var kört för mig att bli dansare för jag hade inte börjat när jag var 6 år utan när jag var 16. Jag måste erkänna att det hjärntvättade mig en aning och min dröm som dansare kändes omöjlig. Jag fortsatte lika hängivet med mina danslektioner och hittade också musiken och låtskrivandet och ville bli pop-stjärna. Jag och Ellinor skrev musik tillsammans och vi startade band efter band och spelade in ett antal låtar i studio. Jag lämnar det spåret här för det är en hel historia i sig. Jag hade också kommit på att jag kunde kombinera dansen och sången och bli musikalartist samtidigt som jag ville bli pop-stjärna/sing and song writer. Som musikalartist var inte kravet på att vara fulländad ballerina i botten viktig. Efter några år, utbildningar och 70-11 jobb så hade jag precis som Charlotte skrev ”klåda”. Jag visste fortfarande inte vad jag ville göra med mitt liv och min dröm att kunna lyckas som artist hade tappat sin glöd. När Charlotte kläckte idén om att ta över gymmet i Tranemo så kändes det för första gången i mitt liv som att allt föll på plats. Att stå på scen har verkligen varit mitt kall och en sak som är så fantastisk med att driva TRÄNA är att jag får stå på scen så mycket jag vill- när jag är instruktör.

Och självklart har vi haft ABBA-spinning

Innan Trandins och Millas tid fick ibland Selma och Kajsa följa med till TRÄNA

Att få jobba för sig själv är en enorm ynnest och det gäller hela tiden att vara på hugget. Våra möjligheter är enorma och vi jobbar hela tiden för att våra medlemmar ska ha roligt, trivas och att själva utvecklas. Vi är så oerhört tacksamma att få jobba med vårt största intresse och att vi kom den här idéen för drygt 11 år sedan.


Nästa blogg kommer om två veckor och då är temat: ”Vikten av vikten”. Till dess kom ihåg att ”Ingenting är omöjligt” önskar Charlotte och Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-08-25

Bok Tips


”Readers are Leaders” är ett citat som vi gillar väldigt mycket, som de bokmalar vi är. Vi läser både facklitteratur, skönlitteratur och massa annat som vi ramlar över. Ofta med hjälp av tips från personer i vår omgivning. Marika, en av våra medlemmar här på TRÄNA gav oss ett genialiskt tips förra året om Medical Medium. Anthony William är en fantastisk person som kan ALLT inom läkande kost. Han har öppnat ögonen för hur vi kan påverka vår hälsa genom att ffa stärka vår lever. Anthony William har skrivit 5 böcker, vi har plöjt 2 av hans böcker och kommer definitivt läsa de andra också.

Helena är en annan av våra medlemmar som givit oss tips på en bokserie som heter ”de 7 systrarna” Oerhört bra bokserie där vi får följa dessa systrar och deras livsöden.

Dan Brown är tyvärr inte en av våra medlemmar, men han är en av vår tids vassaste författare och allt han har skrivit måste läsas.

Böcker som vi läser just nu

Charlotte hittar tid till lunch-läsning

Charlotte skriver: Jag läser gärna 2 eller 3 böcker samtidigt, det brukar vara fördelningen 1 skönlitterär och en eller 2 facklitteratur eller biografi. Denna sommar har jag bl.a. läst Dean Graziosi ”Millionaire success habits” mycket inspirerande handbok om hur du blir framgångsrik. Mikael Persbrandt´s biografi som är väldigt gripande och jag är djupt imponerad över hur självutlämnande och brutalt ärligt han skriver (jag ska också tillägga att jag inte direkt varit ett direkt fan av Persbrandt utan fick detta tips av min mamma och det är jag väldigt glad för) Bortom Universum av Gary R Renard handlar om vad livet och Gud verkligen är. Inte en lätt bok men väldigt spännande. I skrivande stund har jag börjat läsa Robin Sharma´s ” The 5 am club” och hoppas att jag en gång för alla ska hitta motivationen till att låta bli snooz knappen, på morgonen och blir en sådan person som går upp tidigt. Hittills känns den boken mycket lovande, hittills snoozar jag fortfarande…

Elisabeth skriver: Jag brukar försöka att varva fackböcker och skönlitterära böcker av den enkla anledningen att jag om jag läser två böcker samtidigt… bara läser den skönlitterära. Just nu läser jag dock två böcker- två fackböcker samtidigt. Den ena är Ray Dalios ”Principles” Det är en gedigen samling med vishet från grundaren av Bridgewater där han förklarar principerna bakom att lyckas med såväl företag som livet i stort. Den andra boken jag läser är just Anthony William och hans oerhört intressanta information om vad levern gör, hur den gör, varför vi ska ta hand om den och hur vi gör det. Under sommaren har jag haft några veckors ledigt från facklitteraturen och njutit av bla 3 böcker i 7-systrar serien och en till bok av Lucinda Rielley (midnattsrosen). Det är nog lite Assbergers varning på mig för när jag hittar en bra författare så vill jag bara läsa böcker av just den. Men dom är ju så oerhört bra! Andra bra boktips jag fått genom åren är från Maj, för den som gillar deckare. Ann Rosman´s deckarserie som utspelar sig på Marsstrand är mycket mys rys.

Elisabeth läser "25 gram lycka" för Penny

Vårat eget bibliotek hos mamma och pappa

Pete Egoscue är vår guru inom ämnet Postural Terapi, kanske lite givet eftersom det är han som grundat hela konceptet. Han har skrivit 3 böcker och de är riktiga bladvändare för ”nördar” som vi själva. Kanske inte helt enkla om du inte är helt insatt i ämnet men väl värda en investering. Böckerna är fyllda med både övningar, förklaringar och tips och tricks som har med vår kropp att göra.

Detta leder oss (ödmjukt) in på det sista och kanske viktigaste boktipset: ”Connect & Correct- Första hjälpen för din hållning” av Charlotte och Elisabeth Liljegren. En bilderbok med övningar för just Connect & Correct som har sin grund i just Postural Terapi. Den finns att köpa på TRÄNA och tex Adlibris och Bokus. Köp den nu om du inte redan gjort det. Välvärd sina 65 kr tycker vi.

Vill du diskutera böcker med oss så är vi inte sena till att tacka ja. Vi tar gärna både emot och lämnar tips. Nästa blogg kommer handla om varför och hur vi blev gymägare. Till dess; Läs, Träna, sov, repetera. Önskar Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

Enklaste sättet att bränna fett...

2020-08-11
Fettförbränning


Vi har drivit Träna i 11 år och när vi träffar en ny medlem så är vi nyfikna på vad anledningen är att den personen vill börja träna. Fettförbränning har i 11 år legat i topp 3 av anledningar till att börja träna (vi börjar misstänka att det kommer att förbli så).

I varje veckotidning kan du läsa om bästa sätten att öka din förbränning. Det finns så otroligt många idéer om vad som är bäst och naturligtvis ska du ta till dig det som du tycker verkar vara vettigt.

Så här fungerar kroppen: Ju mer du rör dig ju högre förbränning får du. Jaha, det var ju lätt då är vi väl klara med den här bloggen här då… nej såklart ska vi göra det mer komplicerat än så.

Ett annat kroppsfakta är nämligen att vi alla har fettdepåer. För att bränna fettet på magen så är det bra att veta hur din kropp lagrar fett. Det är nämligen individuellt. Vanligast är dock att män har som primär fettdepå på magen och att kvinnor har primär fettdepå på lår och rumpa. Sedan har vi en massa fler depåer och du lägger på fett i depå efter depå som kroppen har valt ut just för dig.

Hur ska du veta var dina depåer är och vilken ordning och varför vill du veta det?
 Jo, du vill veta det för om du har som mål att bränna fett på magen så behöver du veta när du kommer dit. Det är nämligen så att kroppen bränner i omvänd ordning= Där du lade på dig först bränner du sist. Tex. Om du började att lägga på dig på magen, sedan låren, sedan hakan och sist bröstet så kommer du när du förbränner att gå ner först på bröstet, sedan hakan, låren efter det och sist magen.

Charlotte läser 1000 råd om fettförbränning

Det är ju där jag vill bränna ju!

Här av anledningen att många är frustrerade för de har gjort planka och sit-ups till förbannelse i en hel månad och fortfarande stirrar ner på en valk till mage. Det som är positivt med alla dina magövningar är att du med all säkerhet har fått jätte starka magmuskler!

När det kommer till förbränning och rörelse så är det så enkelt som vi skrev innan. Kort och gott behöver du röra dig mer för att öka din förbränning. Rör du dig lite mer så kommer du att få en lite ökad förbränning. Rör du dig mycket mer kommer du få en mycket ökad förbränning. Och, du måste övertyga din kropp om att din nya insats gäller. Dvs, om du rör dig lite mer eller mycket mer några gånger så kommer din kropp inte att göra några förändringar för dig. Du behöver vara mycket mer övertygande än så.

Vad ska du träna för bästa fettförbränningseffekt?
Vi kan likna detta med två fotbollslag. Det ena lagets heter styrketräning och dess hejarklack ropar högt att detta är det bästa för förbränning för att en stark muskel kräver mer energi=förbränner bättre. Detta är sant.
Det andra laget står för konditionsträning och dess hejarklack ropar lika högt att ett starkt hjärta och lungkapacitet ger ökad cirkulation och syreupptagningsförmåga vilket ger en ökad förbränning. Också sant.
Vilket lag vinner då? Givetvis bägge. Det är alltid bäst att variera. Våra kroppar behöver stimulans på alla sätt och vi ska inte utesluta vare sig styrka eller kondition. Sedan är vår personliga erfarenhet att du får snabbare resultat om du som otränad satsar på konditionsträningen lite extra den första tiden.

Styrka vs Kondition

Det är mycket att ta hänsyn till när det kommer till förbränning.

En annan viktig faktor för fettförbränning handlar igen om prioritet. Föreställ dig Sture. Han är normalbyggd men har en öl-kagge som han vill bli av med. Sture har dåliga matvanor vilket innefattar mycket halvfabrikat samt mycket läskeblask. Sture börjar träna regelbundet men ingenting händer med hans mage. Varför förblir hans mage fet? Ett troligt scenarie i Stures fall är att hans kropp inte klarar av fettförbränning. Kroppen har fullt upp med att ta hand om alla kemikalier i första hand. Ett sätt för kroppen att bli av med slagg är att bädda in dem i fett så att de inte skadar kroppen. Om kroppen har lagrat en massa farligheter i fettet så kommer det krävas enorma resurser för att ta hand om dem om kroppen måste bränna där. Det blir helt enkelt en för stor risk för kroppen att ta från fettet och släppa lös allt gift.


Det kan bli några blogginlägg till om fettförbränning för det finns många mer faktorer att prata om. Kroppen är så oerhört smart och spännande.


Den här sommaren har vi plöjt en mängd böcker och vi är båda helt sålda på geniet Anthony William. Har du inte hört talas om honom så är det vår plikt att sprida ordet! Alltså- nästa blogginlägg blir det bland annat boktips!

Välkomna tillbaka från semestern önskar Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

2020-07-28
Sommarlov från träning

Sommaren är i full gång och det är förhoppningsvis en tid av glädje, ledighet, sol (eller regn....) , bad och glass för er alla. Ledighet ja… Att ha ledigt från sitt jobb är nödvändigt, att ta ledigt från sin kropp är omöjligt. Många är de som rättfärdigar att semestern faktiskt är en paus och att det inte ska finnas några måsten. Din kropp tar dock aldrig semester, vissa saker måste underhållas konstant, ledig eller ej. Tar du tex  ledigt från att borsta tänderna under semestern? Vi misstänker även att du duschar, äter och betalar räkningar även om du har ledigt. Ingen av nämnda sysslor är något som (ialla fall inte vi) går igång på. Men vi gör det ändå. Borstar och äter och betalar. Varför då? Jo för vad händer annars? Tänk på din kropp likadant. Det är ett evighetsarbete som kräver ständigt underhåll. Om vi missköter det, så blir det konsekvenser.  Och faktiskt så är ju träning himla kul oftast, det går ju att variera i oändlighet.

Aldrig semester för Charlottes tänder

Din kropp = ditt tempel

Det du bygger upp på 8veckor tappar du på 2veckor.
Så ser den hårda sanningen ut. Nu kan det ju hända att du tappar träningen pga sjukdom och då är det lite extra hårt. Men att skippa träningen för att du -rent krasst- är lat. Är ju faktiskt lite korkat. Din kropp är ditt tempel heter det och det är sant. Och bara du har ansvar för att ditt tempel är hållbart, rent, snyggt och representabelt. Missförstå oss rätt, vi menar för din egen skull. Att underhålla sitt tempel för någon annan eller påtryckningar av samhället är fel anledning. Gör det för din egen skull.

För att orka må bra och finna välbefinnande är det nödvändigt att du tar hand om din kropp. Vi tänker inte mata klyshor eller statistik på vad och hur träning påverkar dig, vi tror att du vet. Tappar du motivation och inspiration så se till att hitta ett starkt ”Varför” och ett starkt ”Hur”.

Semestern medför vissa ändringar i rutinerna vilket kan göra att träningen tyvärr lätt kan stryka på foten. Att få gjort något är bra. Kanske blir det inte gymmet, men kan du gå en promenad? På Youtube finns det en uppsjö med träning du kan göra hemma, eller varför inte aktivera hela familjen med någon uteaktivitet?!

Din kropp är snäll mot dig och vill vara dig till lags och jobbar 24/7 med att hålla dig frisk och levande. Var snäll tillbaka. Kanske kommer semestern bli den tid du tränar mer än resten av året?

I nästa blogginlägg kommer vi att prata fettförbränning. Ett alltid lika hett ämne.

Tills dess hoppas Elisabeth och Charlotte att du har en rolig, solig och aktiv semester!

Tillbaka till översikten

Johnny och Penny bygger en koja i skogen

2020-07-14
Gruppträning


Att träna i grupp är det roligaste vi vet. Kanske är det en vana från dansens tid? Det blir så mycket roligare när det är ett gäng som gör något ihop. Plus att du har en tid som du vet gäller för din träning. Bäst av allt tycker vi, är att det finns en instruktör som berättar vad du ska göra och därmed inte behöver tänka själv (det erkänner vi villigt är en stor akilleshäl för oss)
Många av er medlemmar är flitiga grupptränare och några kanske inte har öppnat den dörren än.

Vi vill här i vår blogg presentera en av våra medlemmar som inte gick på gruppträning innan hon bokstavligen blev inslängd i en grupp och som nu i stort sett bara går på gruppträning.

MRL-övning för baksida lår & rumpa

Therese med en träningskompis

Här kommer en liten intervju med Therese:

Vad fick dig att inte prova gruppträning?

Osäkerhet, när man är ny känns det alltid lite tryggt om det inte är många runt omkring sig vilket är jättedumt.

Hur är det att vara med på ett pass?

Roligt, svettigt!

Känner du dig uttittad eller obekväm när du är med på pass?

Nej, aldrig. Jag tror alla fokuserar på sin egna träning.

Vilken typ av träning tilltalar dig?

Konditionsträning och styrka är väl det jag har provat och fokuserat på hittills. Tänker prova på andra pass till hösten.


Vilket pass skulle du rekommendera att börja med om man är osäker?

Jag vet inte för jag har själv inte provat på allt, men om man är ovan till att träna kanske man ska undvika högintensiva pass. Annars tror jag man kan vara med på allt, övningarna anpassar man ju efter sin egna förmåga.

Hur många pass i snitt är du med på?

2 pass i veckan.

Vad är det bästa med gruppträning?

Man behöver inte tänka och planera för sin träning själv utan man hänger bara med. Det blir bra träning när man är i en grupp, man ger ju inte upp mitt i ett pass för att man är lite trött som man kan göra om man tränar själv. Dessutom blir träningen av när man har bokat och planerat in en tid i sin kalender.

Vad är det sämsta (om det nu finns något)?

Det enda jag kan komma på är att man måste passa en tid.


Yoga-övning för bl.a midjan

Skivstångs-övning för bröst

Vi är så glada för att Therese och alla er andra som hittat till grupperna . Det gör det så mycket roligare för oss som instruktörer att hålla passen. För utan er så hade det ju blivit egenträning trots allt.

Nästa blogg kommer vi att skriva om varför ett sommaruppehåll från träningen är en dålig idé.


Stay tuned vill Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

Vi är ju författare i ämnet nu, detta är omslaget på boken.

2020-06-30
Postural Terapi och Connect & Correct


Vi hade Postural terapi och Postural Träning på TRÄNA initialt. Inte en enda människa fattade vad det var. Så då sade vi; vi döper om det och får på det viset också mer konstnärlig frihet och kan göra vad vi vill med vårt koncept. Arbetsnamnet blev Connect & Correct. Arbetsnamnet var så bra kom vi fram till, så vi behöll det. Det är fortfarande inte en enda människa som fattar vad det är, men det är mycket, mycket roligare att förklara nu när det är vårt eget. Framtidens sjukgymnastik var ett annat förslag vi hade, men det märkte vi fort att det var ett osmart namn, i alla fall om vi ville på något sätt jobba och hålla oss väl med sjukvården.



Connect & Correct(CC) heter alltså vår träningsform och det vi gör är att väcka kroppens posturala (hållning) muskelkedja. Vi har CC som personlig träning och som gruppträning. Den personliga träningen fungerar ungefär så här: du har ont, du hör av dig till oss, vi ber dig ta bilder på hur du ser ut (utseendet är väldigt viktigt för att vi ska anta dig som kund. Nej såklart det inte är, vi ber om bilder för att lättare kunna se vad din problematik är och för att vara förberedda inför ditt besök. Då kan vi ge dig bästa förutsättningarna för att du ska lyckas) du kommer till oss, vi går igenom ditt tilltänkta program. Förhoppningsvis är vi båda supernöjda vid det här laget och bestämmer att vi hörs igen om sisådär en vecka.

CC träning på kontoret

Charlotte gör en CC övning för fotlederna

En gruppträning fungerar såhär typ: Charlotte och Elisabeth bestämmer tema på dagens klass, går igenom programmet och checkar så att det tar 45 min -för er som är med på Charlottes pass är det ändå inte alls säkert att det blir så- och så att programmet sitter. Sedan kommer du på vår klass och även här hoppas vi att båda parter är nöjda och glada när 45 min (-ish) har gått.  

Vi har alla en kropp och de allra flesta av oss är hyfsat duktiga på att ta hand om denna och sköta om den så att vi mår bra och håller oss friska. Väldigt många av oss har också genom åren kommit fram till att vissa saker är lättare att göra på det sättet som vi alltid gjort det på. Tex att diska med höger hand, alltid börja ta steg med vänster ben, aldrig ens få för sig att prova att luta andra sidan ner när du ska dricka vatten under kranen etc. Så-dant-här-inga påverkar oss! Sakta men säkert skapar vi en obalans i vår kropp. Inte bra. Obalansen kan i värsta fall bli smärtproblematik och tyvärr så är ett vanligt fenomen i samband med smärta, att vi slutar träna eller överhuvudtaget röra oss. Vi skyller vår onda axel på golfen, vi skyller ont i knät på joggning och vi skyller så otroligt mycket på ålder. ”jag är ju inte 20 längre”. Vi är inte heller 20 längre men kan båda intyga att våra kroppar är i bättre skick nu, än då (vi hör hur ni utropar: VA? Är de äldre än 20??? Hur kan det vara möjligt?).

Charlotte utvärderas

Elisabeth gör en övning för höft och säte

Kroppen är en enhet och vi har 8 st ”nyckelpunkter” axlarna, höfterna, knäna och anklarna. I den bästa av världar så är dessa nyckelpunkter staplade på varandra och du har en lodlinje, oavsett om du ser det framifrån, bakifrån eller från sidorna. För skojskull, ställ dig upp och checka in din egen lodlinje. Vi gissar att den inte är helt rak.  Det var inte vår heller från början. Misströsta icke, hjälp finns att få.

Säg nu att du får ont i knäna när du springer, den omedelbara slutsatsen: Löpning = inte bra (du är säkert för gammal också). Här säger vi: det är INTE löpningen som är fel för din kropp, det är din kropp som är fel för löpning -just nu-! Backa bandet och se över din hållning. Självklart ska du springa igen, din kropp vill springa, det är superbra. Du ska bara se till att du är i rätt balans och tillräckligt stark för att fixa löpningen igen.
Hoppas att du har fått en liten inblick i hur Connect & Correct fungerar och att du blir sugen på att testa tex en gruppträning.
Just det, på tal om gruppträning, det är ett ämne som vi kommer skriva om i nästa blogg.


Håll ut till dess, önskar Charlotte & Elisabeth

Tillbaka till översikten

Charlotte stretchar vadmuskler

2020-06-16
Det blir en bok

Det blir en bok

Som vi nämnde i det förra blogg inlägget så är mycket av jobbet med att vara egen, att ha projekt. När vi börjar med ett projekt är det oftast jätte stort och jätte mycket och vi plockar allt från här och där. När vi har fått ihop 1000 idéer börjar vi rannsaka lite. Vad är rimligt? ”Less is more” är ett av våra favorit citat och en regel vi lever efter. Så från 1000 idéer så skalar vi bort 750 av dessa (oftast är det här som vi börjar drömma om ett nytt projekt eftersom det är så himla roligt att just ha de där utopiska tankarna och planerna och för att nytt alltid är kul). Med 250 idéer kvar börjar projekten bli verklighet och när vi har sållat lite till så blir det i regel av.


Elisabeth i böckernas ljuva värld

Charlotte och Trandin (som förövrigt är med i boken efter mycket tjatande).

Det var i januari som vi kom på att det behövdes en bok!
En bok om Connect & Correct närmare bestämt.
Vi utbildade oss för 3 år sedan till posturala terapeuter (och håller på att vidareutbilda oss inom ämnet hela tiden), vi döpte vår metod till Connect & Correct och har jobbat med det i form av gruppträning, personlig träning, föreläsningar och workshops.
Connect & Correct är en metod som är så oerhört intressant, genial, logisk och vi vill att ALLA ska få veta, prova och känna hur fantastiskt det är.


I alla fall, projekt bok stod på agendan. Hur gör man en bok… det var första frågan som behövde ett svar. 10 timmar google och vi hittade ett bolag.
Steg två: innehåll. Med ”less is more” som ledsagare sållade vi och gjorde om övningsföljder ett antal ggr tills vi kände att vi hittat rätt. Vi ville också innefatta så många ”vanliga” problematiker som möjligt samt att vi ville ha programmen lagom långa så att utövaren faktiskt gör dem.
Steg tre: Vi insåg att vi behöver bilder, texter och förklaringar. Vi bokade fotograf och i skrivande stund är vi i slutskedet av vår bok.

Det har varit några månaders pusslande och vi har haft kul, nästan hela vägen. Förhoppningsvis kommer du kunna ha det färdiga resultatet i din hand om bara ett litet tag. Vi ser fram mot detta.

Vad pratar vi om?
Vad är Postural terapi och Connect & Correct egentligen?
Jo mina vänner, det berättar vi mer om i nästa blogginlägg. Till dess hoppas vi att du njuter av sommaren och förhoppningsvis träningen också!

Tillbaka till översikten

Boken under arbete

Elisabeth fokuserad framför hemsideprogrammet

2020-06-01
Bakom Kulisserna på TRÄNA

Att driva ett gym är helt fantastiskt kul. Men vad gör vi? Sitter på kontoret framför datorn dagarna i ända? Kanske är det där du ser oss mesta delen av tiden. Och ja, en hel del tid framför datorn är det och nu tänkte vi berätta om vad vi mer gör.

När vi bestämde oss för att starta TRÄNA, trodde vi att den mesta tiden skulle läggas på att bygga pass, hålla pass, utvecklas inom träning och få träna själva. Där till skulle det vara lite administration och städ allt emellan åt.

Så startade vi TRÄNA och verkligheten blev: Massa administration, massa städning, massa annat jobb som vi inte ens visste fanns och väldigt lite tid till att bygga pass, hålla pass och förvånansvärt lite egenträning.

En stor del av att jobba för sig själv är att ständigt komma på nya projekt och givetvis se till att gymmet håller den höga standard som vi vill representera. Just nu är ett av de projekten att göra en bok. Boken kommer att få ett helt eget blogginlägg.


En rätt så vanlig dag på TRÄNA ser ut såhär:
Vi börjar jobba c:a 8-9 på morgonen. Vi brukar börja våra dagar med att städa gymmet. Varje dag går vi igenom hela gymmet och sedan har vi mer fokus på specifika områden för varje veckodag, tex måndagar då vi dammsuger och moppar själva gymdelen, tisdagar då vi städar salarna mer noggrant, onsdagar då vi tömmer sopor etc.


När städning är klar kollar vi mailen, fb samt går igenom vad vi har på agendan för dagen. Vi har en marknadsföringsplan som vi lägger ner en hel del tid på. Vi försöker vara aktiva på sociala medier. Vi sköter även Time Center som är vår boknings sida där vi lägger upp klasser och gör ev ändringar. Vi gör även löpande bokföringsarbete, betalar fakturor och ställer ut fakturor. På eftermiddagarna (när det inte är Corona tider…) har vi ofta gymgenomgångar, Connect & Correct kunder etc så dels är det planering inför dessa möten och sedan själva mötena.

Charlotte bygger pass

Elisabeth har tid att träna men gör det inte ändå

Vi har också egna klasser som vi behöver göra och repetera. Ibland tränar vi på arbetstid, det är vår arbetsförmån istället för att stjäla pennor eller post-it lappar som på den gamla goda tiden. Ibland har vi tid att träna men gör det inte ändå… det är väl också en form av förmån kanske. Elisabeth säger ibland att hon är oförtjänt vältränad men att hon ser så många som tränar hela tiden så att hennes kropp helt enkelt tror att den också tränat. Det är ju fantastiskt om det fungerar på det sättet.

Vi studerar en hel del, dels så är det mycket egenstudier i anatomi och rörelse och dels utbildning i hur vi driver företag. Det är så sjukt kul och här lägger vi gärna massor av tid när vi kan.

Utöver detta så är det vår receptions-tid då vi träffar både nya och gamla medlemmar. Logistik för instruktörerna: vem vill ha vilka pass, när vill de ha passen och ett pusslande för att hitta rätt sal till rätt klass så att schemat blir det bästa tänkbara. Möten, sälj/inköp, ekonomi, klasser för inhyrda grupper etc. är andra skojsiga arbetsuppgifter.


Ungefär så ser en dag på TRÄNA ut.

Vi tycker att vi har det bästa jobbet vi kan ha, alla möten med glada människor som kommer hit för att göra det vi tycker allra bäst om; Träna.

Så även om bilden på hur vi trodde att livet som gymägare var, inte stämde med hur det faktiskt är, så är varje dag på TRÄNA en lycklig dag. Hurra hurra!

Tillbaka till översikten

Charlotte låtsas städa